L'Hospital Clínic de Barcelona-Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) ha tractat 502 pacients amb teràpies CAR-T pròpies, un tipus d'immunoteràpia avançada personalitzada contra el càncer, amb molt bons resultats. En la meitat dels casos, aquestes teràpies van aconseguir la remissió completa de les cèl·lules tumorals. El director general del Clínic, Josep Maria Campistol, ha remarcat que es tracta d'una fita important i ha agraït la col·laboració a totes les institucions implicades, entre les quals el mateix Idibaps, l'Institut de Salut Carlos III, el Servei Català de la Salut i la Fundació La Caixa.

Les teràpies CAR-T que s'administren actualment parteixen del Projecte Ari, batejant en honor d'una jove pacient que va morir de leucèmia l'any 2016. A partir del seu cas, es van començar a investigar aquestes teràpies personalitzades. Des de l'inici del projecte, els investigadors han desenvolupat dues teràpies CAR-T ja aprovades per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps): l'Ari-0001, indicada per a pacients amb leucèmia aguda limfoblàstica (LAL) i ara pendent de l'aprovació a escala europea, i l'Ari-0002h.

Ja s'han començat a tractar pacients amb l'Ari-0003 i l'Ari-0007 i s'ha aprovat un assaig clínic per a un Ari específic per al càncer de mama, així com s'està fent recerca en uns 20 Ari més.

Com és aquesta mena de teràpia?

El cap del servei d'Immunologia del Clínic, Manel Juan, ha explicat que les CAR-T són menys tòxiques i més específiques que la radioteràpia o la immunoteràpia, ja que són cèl·lules del pacient modificades que només ataquen les tumorals i protegeixen les sanes. “Cadascun dels CAR-T produïts representa no només un avenç mèdic, sinó també la dedicació, experiència i compromís de tots els professionals implicats”, ha celebrat Juan. 

En els pacients tractats pel Clínic, les CAR-T han permès eliminar al voltant del 50% dels càncers: un 90% dels casos de LAL, un 60% de mielomes múltiples i un 50% de limfomes. En el cas de la LAL, l'única els efectes de la qual s'han estudiat a llarg termini, la xifra de pacients vius i curats al cap de quatre anys és d'un terç del total.

“La immensa majoria dels 502 tractaments mencionats ha estat destinat a persones amb un càncer de la sang resistent als tractaments convencionals. Els Ari van suposar una esperança de vida, i ara molts d’aquests pacients estan curats”, ha explicat el doctor Alvaro Urbano-Ispizua, coordinador del Programa CAR-T del Clínic-Idibaps i cap del grup Trasplantament de progenitors hemopoètics d'Idibaps. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!