La xifra d'intoxicats atesos a les urgències de l'Hospital Clínic ha crescut un 14% en els darrers 5 anys i el 2024 es van registrar 2.384 pacients relacionats amb aquesta causa. Així ho detalla el balanç d'activitat de la Unitat de Tòxicologia Clínica, que s'ha presentat aquest dimarts i assenyala que un de cada 10 afectats té menys de 20 anys. El 63% d'intoxicacions tenen relació amb drogues d'abús i el 25% amb medicaments. Tot i que el 57% de les intoxicacions per drogues d'abús corresponen a alcohol i el 25% a cocaïna.

Així doncs, els afectats per Tusi —una barreja d'èxtasi i cocaïna coneguda com a cocaïna rosa— s'han quadruplicat i les intoxicacions per llaminadures de cànnabis s'han duplicat en només dos anys, amb 24 atesos el 2024. El que més alerta al Clínic és el creixement d'intoxicats pel consum de crac, que s'han triplicat en els darrers 2 anys. El responsable de la Unitat de Toxicologia Clínica, Emilio Salgado, ha alertat que "hi ha un canvi de patró de consum de la cocaïna molt significatiu. Abans es consumia en forma de pols. L'any passat, en un 1% de totes les intoxicacions ateses estava implicada la cocaïna però en forma de crac. I, en gairebé un 10% de les intoxicacions per cocaïna, aquesta era crack'".  A banda de les intoxicacions més habituals, els professionals del centre han alertat sobre l’aparició de nous perfils, juntament amb noves substàncies d’abús que han requerit la col·laboració transversal amb altres serveis del centre sanitari.

Tusi, crac i llaminadures cannàbiques

Els experts han detallat que el 57% de les intoxicacions ateses relacionades amb drogues corresponen a l'alcohol, però han advertit de la proliferació de noves substàncies. En aquest sentit, han explicat que durant el 2024 els pacients afectats per Tusi s'han multiplicat per quatre en relació amb el 2023. Així doncs, han passat de representar el 0,66% del total al 2,58%. El doctor Salgado, ha explicat que "és important anar veient com canvien els patrons perquè els estimulants es mouen en el mercat per modes i tendències". I ha afegit que cada setmana arriben a urgències "persones amb el nas rosat". Salgado ha advertit que "el fenomen de la intoxicació és un problema sanitari en augment" i ha destacat la necessitat de fer una “feina multidisciplinària” per tractar a aquests pacients i detectar nous consums i noves dinàmiques d’abús.

El responsable de la Unitat de Toxicologia Clínica de l'Hospital Clínic, Emilio Salgado
El responsable de la Unitat de Toxicologia Clínica de l'Hospital Clínic, Emilio Salgado, a la presentació d'aquest dimarts / ACN

El Clínic també ha registrat un creixement destacat d'intoxicats per consum de crac en els últims dos anys, és a dir, que s'han triplicat els casos. "El consumidor de crac està associat a una situació socioeconòmica desfavorable, això és així des dels anys 80", ha apuntat Salgado que ha dit que des del punt de vista toxicològic també genera una repercussió significativa: "És important perquè fumar cocaïna pot causar efectes cardiovasculars més greus", ha detallat. Així mateix, ha explicat que en el darrer any s'han trobat amb casos d'hemorràgia pulmonar a conseqüència d'aquest consum. Salgado ha dit que és "una situació que no pensava poder veure a Barcelona i que ha passat", ha indicat. Un altre dels fenòmens que preocupa és el consum de llaminadures de cànnabis, unes substàncies que no "estan regulades". Durant el 2024 el centre ha rebut 24 persones afectades per aquestes substàncies, el que també representa el doble de casos que només fa 2 anys. En el 58% dels casos, les afectades eren dones estrangeres de mitjana edat que esteven fent turisme a la capital catalana i que havien adquirit aquests productes a botigues locals. 

Consum de benzodiazepines

Pel que fa a les intoxicacions amb medicaments, han detallat que un de cada dos pacients intoxicats per medicaments havien pres benzodiazepines —com el diazepam o el trankimacin— i un 15% pels analgèsics, 67% paracetamol. "Aquest fenomen que havia anat a més des del 2021, especialment en noies menors de 20 anys amb finalitats autolesives, està disminuint", ha comentat Salgado. Així mateix, ha apuntat que la xifra d’homes atesos per abusos relacionats amb medicaments ha augmentat un 7% respecte al 2023. 

La majoria dels pacients atesos a urgències per una intoxicació no necessiten ingrés hospitalari, però segons ha detallat Salgado, el 2024 el 3,37% dels pacients van acabar ingressats a una planta d'hospitalització, el 2,64% va anar a la Unitat de Cures Intensiva i el 0,25% va morir. Aquest percentatge correspon a sis persones. "És una xifra molt estable en els darrers 10 anys", ha apuntat el doctor. 

223 noves substàncies

L'aparició de noves substàncies provoca la constant investigació. Segons ha explicat la cap de Secció de Farmacologia i Toxicologia del Servei de Bioquímica i Genètica Molecular del Clínic, Marina Parra, és necessari "adaptar constantment l’anàlisi toxicològica a les noves tendències de consum de drogues per donar resposta a les necessitats clíniques dels pacients". En aquest sentit, ha explicat que el 2023 es van detectar 233 casos de noves substàncies psicoactives (drogues que no estan controlades a escala internacional pels Convenis de les Nacions Unides, però que poden suposar un risc per a la salut pública).

Parra ha destacat que la detecció de catinones sintètiques, com la metilmetcatinona i clorometcatinona, tot i que els casos de clorometcatinona han disminuït un 60% l’últim any. També hi ha hagut un increment d’un 22% en la detecció de pregabalina en format recreatiu, coneguda amb el nom de karkubi (barreja pregabalina amb clonazepam o cànnabis). Els doctors han explicat que aquesta substància es va començar a consumir al nord d'Àfrica fa anys i han apuntat que a mesura que persones van anar migrant al continent Europeu, van portar amb ells el consum d'aquest producte com a substància d'abús. Parra ha assegurat que el laboratori del Clínic és un espai de referència en l’anàlisi bolets hepatotòxics i alcohols tòxics. Ha concretat que durant l’any 2024 es van diagnosticar dos casos d’intoxicació per amanitines i deu per metanol.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!