L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha qüestionat els efectes que té el confinament perimetral comarcal que la Generalitat tornarà a implementar Catalunya a partir d'aquest divendres. Aquesta mesura vol evitar la propagació del coronavirus arreu del territori, però la batlle remarca que en el cas d'aquesta ciutat els seus efectes són adversos

"Per salut pública ens diuen que hem d'evitar aglomeracions i hem comprovat en les setmanes anteriors que per la densitat de Barcelona, per la seva singularitat, que és una ciutat extremadament densa, si es fa un confinament comarcal, hem vist que es produïen aglomeracions que són perilloses per la salut pública", ha indicat Colau en unes declaracions a Betevé.

Aglomeracions a la platja de Barcelona / ACN

Confinament perimetral

Des de després de Nadal fins al 07 de febrer es va aplicar un confinament metropolità, en el qual les persones no podien sortir de les seves localitats, però aquest es va ampliar a la comarca des de la primera setmana de febrer fins a finals de març. Un cop finalitzada la Setmana Santa i amb els indicadors de la Covid a l'alça, el Govern i el Procicat han determinat retornar al confinament perimetral per comarca. Ara bé, l'alcaldessa ha recordat que quan es va implementar aquesta mesura a Barcelona es van registrar aglomeracions a les platges, Collserola o al centre de la ciutat

Per evitar aquesta situació, ha manifestat la batlle, que en el Barcelonès el confinament ha de ser metropolità, és a dir, per ciutats. "La mesura que pot ser bona per altres costats del territori a Barcelona ha de ser, clarament, d'àmbit metropolità", ha exposat Colau alhora que ha assegurat que "no es pot repetir un confinament comarcal a la ciutat de Barcelona perquè s'acaba aconseguint l'efecte contrari del que es persegueix".

En total, només han estat tres els caps de setmana que s'ha pogut desplaçar les persones lliurement per tot Catalunya, només amb la bombolla de convivència. Aquesta mesura s'ha pres coincidint amb la festivitat de Setmana Santa i, segons el Govern, amb això s'ha perseguit "donar aire" a certs sectors que estaven patint molt amb les restriccions de la Covid com la restauració o l'hoteler. La mobilitat, però, s'ha situat a nivells prepandèmia i els indicadors han tornat a apujar. 

Malgrat que encara no es poden veure els efectes de la Setmana Santa, ja que aquests es materialitzaran en un període de quinze dies, tots els indicadors estan a l'alça, segons les darreres dades publicades aquest dimecres el departament de Salut.

Al detall, ha notificat 1.712 hospitalitzacions, vuit més que ahir; mentre que els pacients d'UCI s'incrementen dels 445 als 458, tretze més. També, s'ha incrementat la incidència acumulada que se situa en els 240,27 per cada 100.000 habitants en catorze dies. Amb tot, han baixat el risc de rebrot es troba en 223 punts, deu menys que ahir; així com l'Rt o índex de contagi es troba en 0,93, i baixa un 0,06 respecte a ahir. És a dir, cada 100 persones en contagien 93. 

 

Imatge principal: L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau / ACN