La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), ha recordat que els fruits secs i llavors són la principal causa d'ennuegada sobretot en nens d'entre 1 i 4 anys.
Amb menor incidència, encara que també digna de subratllar, es troben els nens d'entre els 9 i 12 anys, sobretot per la ingesta de caputxons de bolígrafs, piles de botó o objectes metàl·lics. En aquests casos, l'aliment o l'objecte estrany obstrueix la via respiratòria i pot comportar la mort en 9 de cada 1.000 casos, segons les estadístiques.
Quan es produeix una obstrucció completa per un objecte gran i el nen no pot agafar aire, s'ha d'actuar immediatament. En aquests casos el més eficaç és la maniobra d'Heimlich, que es pot fer a partir que la criatura ja té un any.
Com realitzar-la
Cal situar-se davant el nen, a la seva altura. A continuació se l'envolta amb els braços per darrere i se situen les mans a la boca de l'estómac, això és coneix com a plexe solar que sol coincidir entre el final del tòrax i el melic. Es col·loca una mà tancada a un puny amb el polze cap a dins i s'envolta amb l'altra. Després s'estreny fortament al nen cap a dalt fent força en forma de jota amb el puny les vegades que faci falta fins que surti l'objecte per la boca. La norma diu que s'ha de repetir, almenys, cinc vegades si no s'expulsa abans l'objecte.
Si el nen encara tus és que pot respirar, per la qual cosa es tractaria d'una obstrucció parcial. En aquests casos, el més adequat és portar el nen d'urgències a un hospital. Es procedeix a una de radiogràfica de tòrax i a continuació una fibrobroncoscopia exploratòria, que permet una exploració ràpida de les vies respiratòries. D'aquesta forma, es procedeix a l'extracció de l'objecte. En qualsevol cas, el que mai no s'ha de fer és donar cops a l'esquena o introduir un dit, perquè podria introduir-se més l'objecte cap a l'interior de les vies respiratòries i augmentar l'obstrucció.
Però sempre, el millor consell és la prevenció. En aquest sentit, aquests són alguns consells per evitar que els nens s'ennueguin.
- Fins que els nens no sàpiguen mastegar correctament –que sol ser cap als quatre o cinc anys– el millor és no donar-los cap aliment massa gran o dur, i menys deixar que se'l prengui sol.
- Comprovar bé totes les joguines del nen per comprovar que no té cap peça petita que es pugui posar a la boca.
- El mateix passa amb altres objectes encara que no siguin joguines, com les piles, monedes o globus que, encara que semblin inofensius, poden ser causa d'ennuegada.
- Mantenir plenament informat el nen del que pot o no pot tocar per evitar que ho faci per desconeixement.