El colesterol és una de les preocupacions més grans de la gent quan s'enfronta a les revisions mèdiques i en el dia a dia. La major part del colesterol es produeix en el mateix organisme i la resta prové de la dieta.
Quan es parla de colesterol, en realitat està parlant de dos tipus de colesterol, HDL i LDL, juntament amb els triglicèrids, que són un tipus de greix. Quan ens referim al colesterol total, és una combinació de colesterol HDL i LDL més triglicèrids.
Quant a la cervesa es refereix, aquesta eleva els nivells de triglicèrids. Això es deu que la cervesa conté carbohidrats i alcohol, dues substàncies que augmenten ràpidament els triglicèrids. I les persones que són més sensibles als efectes de la cervesa poden experimentar nivells encara més alts de triglicèrids.
Com que els triglicèrids són part del colesterol total, si aquests augmenten, el colesterol total també s'incrementa. L'ideal és que el nivell de triglicèrids estigui per sota de 150 mil·ligrams per decilitre (mg/dL).
La cervesa té malt d'ordi, llevat i llúpol. Totes aquestes substàncies contenen fitosterols, que són compostos vegetals que s'uneixen al colesterol i ajuden a eliminar-lo del cos. Alguns fitosterols, també coneguts com a esterols vegetals, s'agreguen a aliments i begudes i es comercialitzen com aliments reductors del colesterol.
Però encara que la cervesa conté esterols de forma natural, no pot reduir el colesterol. Els esterols que es troben a la cervesa (sitosterol o ergosterol) es troben en nivells tan baixos que fins i tot una cervesa integral conté molt poc d'ells, la qual cosa els fa insuficients per tenir un impacte significatiu en la reducció del colesterol.
És una millor opció el vi?
El vi negre ha estat estudiat en multitud d'investigacions. En quantitats moderades, s'ha demostrat que redueix les malalties cardíaques, la depressió, la demència i la diabetis tipus 2. També s'ha demostrat que la ingesta moderada de cervesa redueix el risc de malaltia cardíaca i accident cerebrovascular.
Si bé la cervesa conté alguns antioxidants com el vi negre, els específics que es troben en l'ordi i el llúpol són diferents dels que es troben en el raïm del vi. Encara no està clar si els antioxidants de la cervesa ofereixen els mateixos beneficis que els del vi negre, encara que les investigacions preliminars que s'han dut a terme són prometedores.
Tanmateix, en general, és la freqüència i la quantitat que es beu, i no el que es beu, la qual cosa realment sembla afectar al cor.