Una recerca de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) estudiarà diferents classes de bilingüisme en parlants de català i castellà i determinarà quines de les seves variables poden contribuir a prevenir l'aparició de la demència. La investigació analitzarà una mostra de dades de 2.700 individus sans, fills de pacients amb Alzheimer, cedides pel Barcelonaßeta Research Center de la Fundació Pasqual Maragall. La recerca neix després que altres investigacions anteriors hagin demostrat que parlar més d'una llengua té beneficis a l'hora d'endarrerir els símptomes cognitius de la demència fins a quatre o cinc anys.
Sota el nom d'El bilingüisme en els trastorns associats a l'envelliment: des de la cognició fins a les xarxes neuronals (BILiARD), l'estudi de la UOC està liderat Marco Calabria, professor dels Estudis de Ciències de la Salut i investigador del NeuroASaS Lab, amb la col·laboració de Laia Subirats, també investigadora d'aquest grup de recerca.
Els investigadors analitzaran les dades de gairebé 3.000 individus sans, la major part d'entre 45 i 74 anys. Són fills de pacients d'Alzheimer, el tipus de demència més comú, i han estat avaluats en l'àmbit cognitiu, d'hàbits d'estil de vida, i amb tècniques d'imatge cerebral. A més, un 32% de les persones participants són portadores de la variant genètica APOE4, que incrementa de manera important el risc de desenvolupar la malaltia.
El cas català, un model pràcticament únic
Calabria ha subratllat que un dels valors afegits de l'estudi és que "es tracta d'una oportunitat per estudiar una població amb una experiència lingüística gairebé única al món". L'investigador ha subratllat que "el bilingüisme social que hi ha a Catalunya es troba a pocs països del món, amb excepcions com l'Índia o una part del Canadà". Calabria ha exposat en declaracions a l'ACN que, en l'àmbit del bilingüisme, hi ha poques recerques amb mostres d'un gran volum de participants.
"Gràcies a la col·laboració amb el Barcelonaβeta Research Center, tenim l'oportunitat d'explorar una mostra d'individus amb perfils bilingües diferents, i això ens facilitarà poder identificar quines variables són més rellevants a l'hora de determinar un benefici cognitiu i neural", ha detallat Calabria, que ha apuntat que confirmar els beneficis del bilingüisme en la cognició i l'eficiència cerebral serà una eina potent que caldrà tenir en compte en les estratègies de salut pública.
El projecte tindrà una durada de tres anys, i durant aquest temps es faran tasques de divulgació dels resultats en congressos internacionals i en la Brain Awareness Week. Els resultats finals es donaran a conèixer en una jornada que s'organitzarà a la Universitat Oberta de Catalunya, amb la participació d'experts internacionals en aquest àmbit.