Es pot dir que Catalunya viu una quintudèmia: cinc virus diferents tensionen les urgències. Influença, rinovirus, VRS, SARS-CoV-2 i norovirus, amb les seves respectives malalties. Grip, refredat, covid... Com diferenciar els cinc virus d'aquest hivern?

Símptomes de la grip i com tractar-la

Les dades actualitzades aquest dimarts del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SIVIC) indiquen que durant l'última setmana s'ha superat el pic de casos de grip al país, amb 375 casos per 100.000 habitants. El virus influença és el predominant a Catalunya, amb un 38% de les mostres. La malaltia comença de forma brusca i els símptomes inclouen febre alta (39 - 40 °C), dolor muscular i tos seca, entre altres.

El Departament de Salut recorda que no hi ha cap tractament que curi la grip, però els analgèsics i els antitèrmics com el paracetamol ajuden a alleujar-ne els símptomes. Segons el mateix departament, es pot passar la malaltia sense ser atesos per cap professional sanitari i que, en cas de dubte, la gent es pot adreçar al 061, a la farmàcia o al CAP. En qualsevol cas, la millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és seguir unes bones pràctiques d'higiene i vacunar-se si es té alguna condició de risc.

Refredat: símptomes i tractament

El rinovirus és el segon virus més present a Catalunya (amb un 14,7% de les mostres) i és un dels moltíssims virus que poden causar el refredat, motiu pel qual no existeix vacuna. Els símptomes són més lleus que els de la grip i poden incloure nas amb mucositat, mal de coll, tos, esternuts, fatiga, mal de cap, ulls plorosos i febrícula (menys de 38 °C). 

Segons Salut, tampoc hi ha cap tractament que curi el refredat, però el paracetamol ajuda a millorar símptomes com el mal de cap, la febre i les altres molèsties. També hi ha altres recomanacions útils per alleugerir-los: descansar, beure aigua, sucs, brous o infusions, no fumar, dutxar-se o fer un bany per estovar els mocs, posar-se sovint sèrum fisiològic o aigua amb sal al nas, prendre caramels sense sucre per a la irritació de la gola, evitar tossir i gargamellejar... Només cal consultar el metge si hi ha sensació d'ofec, febre alta o si sou una persona gran o amb malaltia crònica. En altres casos, s'ha d'evitar la utilització dels serveis d'urgències hospitalaris.

VRS, bronquiolitis i nadons

El tercer virus és el virus respiratori sincicial (VRS), que és molt contagiós i habitualment també causa refredats. Tanmateix, cal anar alerta amb ell perquè pot produir bronquiolitis en els infants menors de dos anys —arribant a ser greu en lactants i nadons més petits—. Habitualment, els nadons tenen congestió nasal, tos, febre i falta de gana. En els casos més greus, poden respirar més ràpidament del que és habitual, tenir cansament, estar irascibles i presentar dificultat per respirar.

Els nadons infectats amb VRS i que pateixin bronquiolitis poden requerir hospitalització i, fins i tot, ingrés a l'UCI. Així doncs, cal trucar al 061 o acudir a un professional sanitari si els símptomes són greus o s'aguditzen. No s'han d'administrar xarops, mucolítics o antibiòtics, sinó que el tractament ha de ser de suport per millorar els símptomes respiratoris. Salut recomana fer rentats freqüents del nas de l'infant amb sèrum fisiològic, col·locar el nadó en posició semiincorporada per facilitar la respiració, alimentar-lo més sovint (en petites quantitats), procurar que es mantingui hidratat i evitar que s'exposi al fum del tabac. Per protegir els infants, cal mantenir una higiene freqüent, posar-se la mascareta si es tenen símptomes de refredat, ventilar els espais tancats, evitar que el nadó romangui en espais on es fumi, evitar dur el nadó a espais tancats i amb molta gent i, especialment, immunitzar-lo.

Com distingir la covid-19

El quart virus és un vell conegut: el coronavirus SARS-CoV-2, que provoca la covid-19. Per saber si una persona pateix covid, cal fer una prova PCR o TAR. Els símptomes solen aparèixer entre 4 i 7 dies després del contagi, s'allarguen durant dues o tres setmanes i en la majoria de casos són lleus: febre o febrícula (més de 37,5 °C), mal de cap, mal de coll, tos seca, dolor generalitzat a les articulacions i musculatura, vòmits, diarrea, refredat nasal, fatiga, pèrdua de gana, pèrdua d'olfacte i pèrdua de gust. Malauradament, hi ha casos que poden ser greus, amb dificultat respiratòria sobtada i febre mantinguda al llarg dels dies que no baixa amb antitèrmics. 

Com en els casos anteriors, Salut assenyala que no hi ha cap tractament que s'hagi demostrat efectiu, però sí que n'hi ha per controlar-ne els símptomes. Per prevenir la infecció, cal aplicar les mesures genèriques de protecció davant de qualsevol malaltia respiratòria. Concretament, la vacunació és la mesura més efectiva per reduir els riscos d'emmalaltir i evitar complicacions en cas de contreure la infecció.

Símptomes i tractament del norovirus

Finalment, el norovirus és ben present a hores d'ara, tot i que no hi ha xifres de la transmissió perquè les malalties que provoca (com la gastroenteritis) no són de declaració obligatòria. A diferència dels anteriors virus, no és respiratori: és gastrointestinal, de manera que es diferencia molt fàcilment. Els símptomes apareixen després d'un període d'incubació de 12-48 hores i es caracteritzen per un inici agut, diarrea no sanguinolenta, vòmits, nàusees i dolor abdominal, de vegades acompanyat de febrícula.

La malaltia es cura sense tractament després d'un o tres dies, tot i que pot durar una mica més. Per prevenir la malaltia, és recomanable rentar-se les mans amb aigua i sabó, especialment després d'anar al lavabo o de canviar bolquers i abans de preparar aliments. Altres precaucions per evitar la infecció són rentar acuradament o pelar les fruites i verdures que es consumeixen crues, coure adequadament el marisc abans de consumir-lo i netejar i desinfectar les superfícies de la cuina freqüentment amb un producte a base de clor o un altre desinfectant. En aquesta línia, les persones malaltes s'han de rentar les mans, evitar assistir a l'escola o la feina (especialment si manipulen aliments), netejar i desinfectar les superfícies contaminades i recollir la roba embrutada amb vòmits o diarrea.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!