El cafè és una de les begudes més populars que hi ha en multitud de països. Recentment, s'ha realitzat el primer estudi que examina els vincles entre els mètodes de preparació del cafè i els riscos d'atacs cardíacs i mort. La investigació s'ha publicat en l'European Journal of Preventive Cardiology, una revista de la Societat Europea de Cardiologia (ESC).
Els autors, de la Universitat de Gotemburgo, a Suècia, han conclòs que el cafè filtrat és el més segur. És aquell que es realitza amb cafeteres on es diposita el cafè molt, sobre el qual s'aboca aigua calenta per obtenir la infusió del cafè mitjançant la força de la gravetat. El cafè sense filtrar conté substàncies que augmenten el colesterol a la sang, mentre que l'ús d'un filtre els elimina i fa que els atacs cardíacs i la mort prematura siguin menys probables.
L'estudi
Una tassa de cafè sense filtrar conté aproximadament 30 vegades més substàncies que augmenten els greixos que el cafè filtrat. Els científics van analitzar si aquest efecte sobre el colesterol donaria lloc a més atacs cardíacs, així com més possibilitats de patir mort per malaltia cardíaca. L'anàlisi va incloure una mostra representativa de la població noruega: 508.747 homes i dones sans de 20 a 79 anys.
Els participants van completar un qüestionari sobre la quantitat i el tipus de cafè consumit. També es van recopilar dades sobre variables que podrien influir tant en el consum de cafè com en les malalties cardíaques, de manera que aquests poguessin tenir-se en compte en l'anàlisi. Per exemple, fumar, educació, activitat física, altura, pes, pressió arterial i colesterol. Els participants van ser seguits durant una mitjana de 20 anys. Un total de 46.341 participants van morir. D'ells, 12.621 morts es van deure a malalties cardiovasculars. De les morts cardiovasculars, 6.202 van ser causades per un atac al cor.
L'estudi també conclou que, en general, beure cafè no és un hàbit perillós. Fins i tot, sorprenentment, en comparació amb l'absència de consum de cafè, la preparació filtrada es va relacionar amb un risc reduït de mort del 15% per qualsevol causa durant el seguiment. Per a la mort per malaltia cardiovascular, la beguda filtrada es va associar amb una disminució del 12% en el risc de mort en els homes i una reducció del 20% en el risc de mort en les dones en comparació amb l'absència de cafè. La mortalitat més baixa va ser entre els consumidors d'1 a 4 tasses de cafè filtrat per dia.
Els científics reconeixen que aquest descobriment, és a dir, que el fet que els que van prendre cafè filtrat van tenir millors indicadors de salut que els que no van prendre cafè en absolut no va poder explicar-se per cap altra variable com l'edat, el sexe o els hàbits d'estil de vida. L'excepció en l'estudi van ser els homes de 60 anys o més, en els que la beguda sense filtrar estava relacionada amb una mortalitat cardiovascular elevada.
En qualsevol cas, els científics que han participat en l'estudi han recomanat que, encara que es tracta d'una anàlisi observacional, les persones que tenen uns nivells alts de colesterol haurien de deixar de prendre en qualsevol cas el cafè sense filtrar, inclòs el que pren a les cafeteries.