L'estrès, l'ansietat i els estats d'ànim negatius poden afectar de diferents maneres el nostre organisme, i augmentar el risc de patir determinades patologies. Un estudi realitzat recentment per especialistes de la Universitat de Pennsilvània, va concloure que els estats d'ànim negatius poden canviar la forma en què funciona la resposta immune, i estan associats amb un risc més gran d'inflamació exacerbada.
L'estudi es va realitzar amb un grup de participants a qui es va proporcionar uns qüestionaris en els quals se'ls demanava que portessin un registre dels seus sentiments durant dues setmanes, amb l'objectiu de crear un mapa amb els seus perfils emocionals. Alhora, els científics també van avaluar la resposta immune dels voluntaris recollint mostres de sang per fer analítiques i buscant marcadors d'inflamació.
És important assenyalar que la inflamació es produeix de forma natural al cos humà com a part de la resposta immune, quan el cos reacciona a infeccions o ferides. Tanmateix, els alts nivells d'inflamació estan associats amb problemes de salut i una varietat d'afeccions cròniques, com l'artritis.
Els experts van poder comprovar que les persones que experimentaven estats d'ànim negatius diverses vegades al dia durant períodes prolongats de temps tendien a tenir nivells més alts de biomarcadors d'inflamació a la sang.
Els científics també van subratllar una altra dada curiosa: en dur a terme les anàlisis de sang els participants poc després d'haver experimentat una emoció negativa com a tristesa o enuig, els biomarcadors d'inflamació eren encara més presents a la sang. Al contrari, experimentar estats d'ànim positius, fins i tot durant poc temps abans de recollir les mostres de sang, es va associar amb nivells més baixos d'inflamació.
Els científics que han format part de l'estudi creuen que es tracta d'una investigació que ve a demostrar de nou l'impacte dels sentiments negatius en la salut i nivell estructural, perquè els participants de l'estudi pertanyien a diversos orígens ètnics, racials i socioeconòmics. I encara que és cert que per confirmar aquests descobriments és necessari replicar-los en estudis posteriors, destaquen la importància que és la primera vegada que s'analitza el vincle entre els registres dels estats d'ànim momentanis i a llarg termini i els nivells d'inflamació en l'organisme de les persones.
En el futur esperen que aquest i altres estudis similars permetin als especialistes fer nous estudis per comprendre la connexió entre els sentiments i la inflamació, la qual cosa al seu torn pot promoure noves intervencions psicosocials que promouen la salut en general i ajudin a trencar un cicle que pot conduir a la inflamació crònica, a la discapacitat i a la malaltia.