Les vacances ja són aquí i, amb elles, els casals d'estiu, els refredats per aire condicionat, les fotos de cames a la platja i les pilotes inflables. Però si hi ha una cosa inherent a l'estiu són les cremades a la pell i, des d'El Nacional, us hem volgut preparar uns consells per evitar que el sol deixi petjada a la pell.
En els últims anys ha augmentat la conscienciació sobre els efectes nocius del sol, en la mateixa mesura en què també ho han fet els casos de càncer de pell, però el gust de lluir bronzejat segueix present malgrat que “una cremada solar no comença quan la pell es posa vermella, sinó en el mateix instant en què l'exposem al sol”, segons afirma la doctora Carmen Ventura, del Servei de Dermatologia de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona.
Els símptomes de la cremada solar (envermelliment, calor, butllofes, pell pelada…) normalment són temporals, però el mal a les cèl·lules de la pell amb freqüència és permanent i pot tenir efectes seriosos a llarg termini. Amb això no volem dir que l'exposició solar no tingui beneficis, ja que per exemple, explica la doctora Ventura, és una font de vitamina D que afavoreix l'absorció de calci i fòsfor, enfortint els nostres ossos. La clau està en triar bé el moment del dia i no passar-se amb la dosi. “N'hi ha prou amb 10 o 15 minuts al dia per tenir aquest benefici”, evitant les hores centrals del dia (entre les 10.00 i les 16.00 hores) que és quan els raigs incideixen més perpendicularment sobre la Terra.
Una altra de les claus perquè el sol no ens deixi petjada és l'ús adequat de cremes protectores. Però per a això cal saber què signifiquen realment els nombres de la classificació d'una crema solar. Normalment són de 15, 30 o 50 SPF (factor de protecció solar, en les seves sigles en anglès), i això vol dir que trigarem 15, 30 o 50 vegades més temps a sofrir els efectes adversos del sol. “L'aconsellable és usar crema de 30 SPF com a mínim, almenys cada dues hores i sempre després de cada bany”, segons Ventura. “A més, hauríem d'aplicar-nos-la entre 10 i 30 minuts abans d'exposar-nos al sol. És aconsellable també aplicar-nos el factor de protecció solar sense banyador i deixar-nos absorbir la crema, spray o loció durant uns minuts perquè faci l'efecte adequat”.
Protegir els ulls
No només cal protegir la pell, ja que els ulls també pateixen els efectes dels raigs. Els tinguis del color que els tinguis. Massa llum UV pot malmetre la retina, el cristal·lí o la còrnia. Si afecta el cristal·lí, pot provocar la seva opacitat en forma de cataractes, mentre que la cremada solar de la còrnia també es coneix com a “ceguesa de la neu”. Per evitar-ho s'aconsella usar sempre ulleres de sol amb protecció UV, tenint en compte que les lents més fosques no són necessàriament millors per bloquejar els rajos ultraviolats, sinó que dependrà de la seva fabricació.
Amb tot, si no aconseguim evitar la cremada cal que actuem de pressa. Beure molta aigua, banyar-se amb aigua freda, humitejar-la constantment i veure si han sortit butllofes. En cas que així sigui, explica la doctora Ventura, és imprescindible no tocar ni arrencar mai la seva capa superior i utilitzar un embenatge sec per prevenir infeccions. En definitiva, consells perquè el sol ens deixi gaudir dels casals d'estiu, dels refredats per aire condicionat, de les fotos de cames a la platja o de les pilotes inflables.