La grip és un mal de cap seriós pel sistema sanitari amb l’arribada de l’hivern i del fred. A Catalunya, la grip es troba en una situació de “marcat ascens” de casos i, davant la baixa vacunació de la població, la menor des de la pandèmia, es tem que es pugui produir una tensió creixent del sistema sanitari. El passat 7 de gener, les incidències eren de 294 casos per cada 100.000 habitants, i es preveu que el pic epidèmic es pugui produir cap al 20 de gener. Les autoritats sanitàries insten a la població a vacunar-se. La cobertura vacunal contra la grip és menor que en anys anteriors, especialment entre les persones de 60 a 79 anys, cosa que augmenta la preocupació per possibles complicacions. Per això, són ben rebudes les notícies sobre una futura vacuna de la grip universal, que oferirà una protecció més duradora, que no requerirà vacunar-se cada temporada i que, fins i tot, ni tan sols requerirà la punxada que tira enrere a més d’un.

Superada la fase 2 clínica

La ciència es troba immersa en la recerca d’aquesta vacuna universal que, segons informa Catalunya Ràdio, està més a prop de convertir-se en una realitat. Segons ha explicat a l’emissora catalana el viròleg Estanislao Nistal, investigador de la Universitat CEU San Pablo de Madrid i responsable d'un ampli estudi sobre l'efectivitat de les vacunes de la grip, aquestes vacunes ja han superat la fase 2 d’assajos clínics i podrien arribar al mercat d’aquí a menys de cinc anys. “S'han fet molts avenços, la vacuna està ja en una fase d'estudi clínic avançat, ha superat la fase dos i ja marxa cap a la fase 3, així que és possible que en pocs anys, de 3 a 5, puguem trobar alguna cosa al mercat que tingui la paraula universal en algun lloc”, ha explicat aquest investigador destacat en el camp de la virologia i la immunologia.

Nistal creu que aquestes vacunes universals que arribaran al mercat aniran dirigides a combatre les parts comunes que comparteixen totes les variants de la grip, en comptes d’haver d’adaptar les formulacions cada any als virus que muten i que es preveu que circulin en un determinat hemisferi, com es fa ara. "Estarà orientada a produir anticossos per fer front a les zones del virus que no varien encara que aquest evolucioni any rere any".

Les vacunes del futur no tan llunyà tindran una durada molt més llarga, evitant la vacunació cada temporada. “És probable que no sigui per a tota la vida, però sí que tingui una capacitat més àmplia de protegir-nos i escapar d’aquesta capacitat d’evolucionar dels virus any a any, de manera que potser només ens haurem de vacunar cada dos o tres anys”. A més a més, el viròleg també creu que la futura vacuna universal potser no s’haurà d’administrar amb una punxada com fins ara, sinó que “igual és una vacuna inhalada”.

L'efectivitat de les vacunes antigrip

Estanislao Nistal,  que també és professor de Microbiologia a la Facultat de Farmàcia de la Universitat CEU San Pablo des de 2015, ha arribat a conclusions importants arran del seu ampli estudi sobre l'efectivitat de les vacunes de la grip, que va analitzar dades de més de 38 països i 6,5 milions de pacients, demostrant l'efectivitat de la vacuna en diferents grups d'edat.  El primer és que la vacuna contra la grip redueix a la meitat el risc de mort en cas de contagi, independentment del virus de la grip que infecti. La vacuna és especialment eficaç per prevenir infeccions dels subtipus H1N1 i del virus de la grip B en tots els grups d'edat. Tot i que la protecció pot ser menor en adults contra el virus H3N2, la vacuna segueix sent altament efectiva per prevenir la mortalitat

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!