La combinació de vacunes amb la tercera dosi no redueix la possibilitat de generar anticossos ni produeix més efectes secundaris, segons els resultats obtinguts al primer assaig clínic sobre la vacunació de les terceres dosis, realitzat per la revista científica The Lancet. La comunitat científica té cada vegada més proves que, amb el pas del temps, la protecció d’algunes vacunes contra el coronavirus va baixant progressivament. És per això que l’EMA i també el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties ja han recomanat posar la tercera dosi a la població adulta.

Davant la situació de la pandèmia, la majoria de països ha optat per inocular aquesta tercera dosi per protegir els pacients més vulnerables i mitigar els impactes sanitaris i econòmics. La tercera dosi porta un alt ritme a Catalunya, on ja s'han vacunat a més de 650.000 persones, segons aquest estudi la tercera dosi reforça de manera molt significativa la immunitat. 

La combinació augmenta la immunitat 

A l'estudi realitzat per The Lancet hi han participat 2878 persones que ja havien rebut dues dosis d'ARN missatger (Pfizer-BioNTech), o d'adenovirus (AstraZeneca), al juny van rebre la tercera dosis. Per aquesta darrera dosi, s'ha fet la comparació entre set vacunes que ja estaven provades o en un procés avançat d'investigació, tres d'ARN missatger (Pfizer-BioNTech, Moderna i CureVac); dos d'adenovirus (AstraZeneca y Janssen), una de proteïnes (Novavax) i una de virus inactivat (Valneva).

S'hi ha analitzat l'eficàcia vacuna per vacuna. L'estudi conclou que els que van rebre dues dosis d'Astrazeneca i ara els hi han posat la tercera de Pfizer, han multiplicat per 25 la immunitat que ja tenien. En el cas d'aquells participants que ja tenien dues dosis de Pfizer i els hi han aplicat la tercera també de Pfizer, han multiplicat per 11 la seva immunitat. En el cas de Moderna, si s'aplica una tercera dosi després d'haver rebut les dues anteriors d'Astrazeneca la seva protecció augmenta, fins a 32 vegades. L’estudi també conclou que, sigui quina sigui la tercera dosi, fa augmentar les anomenades cèl·lules T, que són clau a l’hora de combatre el virus.

A l'estudi s'analitzen fins a 14 combinacions de vacunes, de totes les combinacions estudiades, les que van produir més anticossos van ser una doble dosi d'AstraZeneca seguida d'una tercera de Moderna o de Pfizer-BioNTech, en canvi, l'única que no ha obtingut un resultat òptim pel que fa a la producció d'anticossos ha estat una combinació de dues dosis de Pfizer-BioNTech seguides d'una de Valneva, que encara no està aprovada a cap país. 

Foto: personal sanitari aplicant una vacuna / EFE

La dosi de reforç

A l'assaig clínic les terceres dosi van ser administrades als participants entre dos i tres mesos després de la pauta inicial de vacunació, és un període de temps més curt del que s'aplica a Espanya i altres països, el motiu és per la urgència per obtenir les dades, segons han assegurat els investigadors. Atès que ampliar el temps entre dosi sol millorar la resposta immunitària, els resultats serien probablement millors si l'assaig clínic hagués reproduït les condicions en què s'estan administren actualment les terceres dosi.

Les vacunes que s’administren per a la dosi de reforç són les que tenen ARN missatgers, per tant, les de Pfizer i Moderna. De moment són les dues companyies farmacèutiques que comptes amb l’aval de l’Agència Europea del Medicament.

 

Foto principal: un membre del personal sanitari es prepara per administrar una dosi de la vacuna contra el coronavirus / Efe