El director del Servei Català de Salut (ICS), Adrià Comella, ha alertat que és imprudent celebrar les eleccions el pròxim al Parlament de Catalunya que estan previstes pel pròxim 14 de febrer.

En un primer moment, el Govern, després d'escoltar les autoritats sanitàries i els partits polítics, va decidir ajornar-les pel pròxim 30 de maig perquè considerava que podia ser un risc per la salut dels electors arran de la pandèmia de Covid alhora que calculaven que al voltant d'unes 200.000 persones no podrien anar a votar perquè estarien contagiades o en quarantena. No obstant això, un particular va recórrer el decret governamental al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que de moment ha dictaminat mesures cautelars perquè les eleccions tinguin lloc el 14 de febrer i s'espera que resolgui aquest cas abans del 8 de febrer.

En aquest context, Comella ha avisat que les eleccions comportarà una gran mobilització de persones que poden propiciar la propagació de la Covid-19. "Em sembla poc prudent celebrar les eleccions", ha dit contundentment Comella en una entrevista a Rac1.

Una dona vota a Sant Julià de Ramis en les eleccions del 21 de desembre del 2017 / ACN

Més de 60 casos de la soca britànica

Com ja han fet altres autoritats sanitàries i els mateixos col·lectius de metges, Comella ha alertat que les UCI estan saturades. De fet, segons les darreres dades del Departament de Salut publicades aquest diumenge, els ingressats per Covid a les plantes dels hospitals ja superen les 3.000 persones, mentre que es preveu arribar demà als 700 pacients a les UCI

Això, segons Comella, són dades més semblants a la primera onada, que no pas a la segona, quan el servei sanitari va col·lapsar i es va desprogramar especialitats per centrar tots els esforços a atendre les persones que arribaven a les UCI. De moment, no s'ha arribat a aquest punt límit, però Comella ha assenyalat que ja s'han hagut d'ajornar tractaments de pacients.

Sanitaris atenen un pacient de Covid a la UCI de l'Hospital de Bellvitge / EFE

Amb tot, aquesta situació es podria agreujar perquè no s'ha vist encara l'impacte que està tenint la soca britànica, que el Regne Unit apunta que és un 70% més contagiosa i un 30% més letal. De moment, a Catalunya s'han detectat una seixantena de casos d'aquesta variant, però Comella indica que n'hi hauria més: "Si hi ha 60 casos de la soca britànica, hi ha més perquè no som capaços d'anar a veure el virus persona a persona".

Tercera dosi de la vacuna

Comella ha explicat que, probablement, la vacuna contra la Covid requerirà una tercera dosi. En aquest sentit, tant el tractament de Pfizer com el de Moderna, que són els que ara mateix s'estan implementant a Espanya, implica dues injeccions amb una diferència de 21 dies perquè la persona sigui immune al coronavirus. Ara bé, el director de l'ICS ha explicat que tots els estudis apunten que es requerirà d'una "tercera dosi de recordatori" als nou mesos.

D'altra banda, Comella també s'ha referit el fet que Pfizer anunciés a mitjans de mes que reduirà l'entrega de vacunes a Europa entre gener i febrer arran d'una modificació en el procés de fabricació. En aquest sentit, ha valorat que produir una vacuna no és senzill, però també ha mostrat el seu temor que pugui passar com amb les mascaretes a l'inici de la pandèmia. En aquell moment, hi va haver una falta d'abastiment d'aquest producte perquè tots els països l'estaven adquirint al mateix temps en el mercat internacional.

En el cas de Catalunya, actualment, rep cinc mil dosis diàries de la vacuna. Després de subministrar-la tant els usuaris com els empleats de les residències i sanitaris, el següent col·lectiu serà el de risc, que es calcula que engloba al voltant de 1,8 milions de persones. Aquests són els que tenen més risc de mortalitat o de tenir complicacions si contrauen la malaltia, per la qual cosa la seva vacunació ajudaria a descongestionar el sistema sanitari.