Un pas més en la picabaralla que mantenen la Comissió Europea i AstraZeneca. La Comissió ha publicat aquest divendres el contracte que va tancar amb AstraZeneca l'agost de l'any passat per a la compra de fins a 400 milions de la seva vacuna contra la Covid-19, si bé ha censurat el preu i la quantitat de dosis previstes per a cada mes.

La publicació del contracte arriba enmig de la polèmica entre les autoritats europees i la farmacèutica, que vol rebaixar dels 80 a 120 milions de dosis inicialment previstes per al primer trimestre d'aquest any, fins als 39 milions, segons l'última oferta coneguda avui i que ha estat rebutjada per les autoritats comunitàries.

Tensió

Brussel·les ha fet públic el document en una setmana carregada de tensió entre ambdues parts després que AstraZeneca anunciés que no podrà lliurar les dosis promeses als Estats membres per al primer trimestre per problemes en una planta de producció.

L'executiu comunitari havia sol·licitat formalment a l'empresa llum verda per a la publicació de l'acord. "Celebrem el compromís de la companyia cap a una transparència més gran", ha afirmat en una roda de premsa el portaveu de la Comissió Europea, Eric Mamer. El document publicat, tanmateix, conté parts censurades per tractar-se d'informació confidencial, com ara "detalls de les factures", així com altres dades per "raons de seguretat".

 

Lliuraments clars

Per la seva part, la presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen, ha insistit avui que el contracte conté "lliuraments clars" de dosi per a desembre i els tres primers trimestres de 2021. "El contracte és clar. Existeix una ordre vinculant i cap altra obligació no s'interposa al camí del contracte. No és com fer cua a la fleca, hi ha un contracte. Es tracta de milions d'euros que han estat preinvertits per la Unió Europea", ha insistit la presidenta. La farmacèutica es nega a lliurar dosi de les seves fàbriques del Regne Unit.

Després del problema de lliuraments de vacunes de AstraZeneca, la Comissió Europea ha creat un mecanisme d'emergència que li permetrà controlar i, eventualment bloquejar, les exportacions a tercers països de les vacunes contra la Covid-19 produïdes al territori de la UE. Els laboratoris hauran d'enviar una petició a les autoritats nacionals de l'Estat membre en el qual hi hagi la planta on es produeixen. Hauran de notificar informacions com les quantitats o la destinació de les dosis i el país concernit, en coordinació amb la Comissió Europea, haurà d'acceptar o rebutjar la petició d'exportació "en qüestió d'hores".

Mesures urgents

Paral·lelament, el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha avançat que la UE podria adoptar "mesures urgents" en resposta a l'escassetat de vacunes contra el coronavirus, i va invocar la possibilitat d'activar una disposició d'emergència al Tractat de la UE, en concret l'article 122, que possibilita intervenir en cas de catàstrofes naturals o esdeveniments excepcionals.

Està previst que l'Agència Europea del Medicament (EMA) publiqui aquest mateix divendres la seva recomanació sobre la vacuna d'AstraZeneca i la Universitat d'Oxford, el que obriria la porta a l'autorització per a la sevba comercialització. La UE es va reservar l'accés a 300 milions de dosi i l'opció d'accedir a uns altres 100 milions més.

Imatge principal, una ampolleta amb la vacuna de AstraZeneca / Efe