La Comissió Europea ha suspès la comercialització de la vacuna contra la covid d'AstraZeneca, després que la setmana passada l'empresa admetés que la injecció podia provocar trombosi en "casos molt estranys". Mitjançant un document oficial, l'executiu comunitari ha fet pública la decisió aquest dilluns i n'ha confirmat la retirada. La companyia ja ho va demanar al març, però no ha sigut fins ara que ha arribat la decisió final. Des d'aquest dimarts 7 de maig, la vacuna ja no estarà autoritzada a cap Estat de la Unió Europea.
"A petició del titular, es retira l'autorització de comercialització del medicament 'Vaxzevria - Vacuna COVID-19 (ChAdOx1-S [recombinant])', que fou concedida mitjançant la Decisió C(2021) 698(final) de 29 de gener del 2021", diu el document, signat per la directora general de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea, la italiana Sandra Gallina. El document també confirma que "la retirada (...) serà aplicable a partir del 7 de maig del 2024", és a dir, aquest dimarts. De la mateixa manera, detalla que la sol·licitud d'AstraZeneca es va presentar el passat 5 de març.
Va ser dijous passat quan AstraZeneca va admetre per primera vegada que la seva vacuna contra la covid pot provocar efectes secundaris com trombosi en "casos molt estranys", en un document legal presentat davant del Tribunal Superior del Regne Unit. L'afirmació per part del laboratori es va produir en el marc d'un procés judicial del Tribunal Suprem anglès, que té oberta una demanda col·lectiva en la qual 51 casos de víctimes i familiars reclamen a l'empresa fins a 100 milions de lliures per danys i perjudicis per efectes secundaris. Així, la companyia ha rebutjat les afirmacions recollides en les denúncies, però ha acceptat que les seves dosis "poden, en casos molt estranys, causar trombosis".
A principis del 2021, quan va començar la vacunació contra la covid, hi va haver una mena de psicosi col·lectiva per l'administració de la vacuna d'AstraZeneca. Tal cosa va derivar en el fet que alguns països van suspendre les campanyes d'immunització amb aquestes dosis per la seva vinculació amb casos de trombosi. Tanmateix, les autoritats europees van ser clares: no hi havia evidència que aquestes vacunes provoquessin trombes. Una realitat que ha canviat durant l'última setmana, després que el laboratori hagi reconegut que sí que en poden produir i que hagi sol·licitat la retirada de les seves vacunes.