Els comitès d'empresa de les principals editores de premsa impresa d'Espanya "exigeixen" al govern espanyol "una aportació pública per continuar prestant el servei en condicions de qualitat davant la situació econòmica a que es veuen abocades les empreses i que moltes pretenen aprofitar per imposar ERTO absolutament desproporcionats", segons un comunicat que firmen els comitès d'El País, La Vanguardia, El Periódico, Grupo Vocento (deu diaris regionals, entre ells El Correo i Diario Vasco), Expansión i Heraldo de Aragón.
El comunicat recorda que "la premsa exerceix una tasca considerada servei essencial pels decrets [d'estat d'alarma]" i que en alguns sectors així considerats —cita les clíniques privades— es prohibeix aplicar qualsevol ajustament de plantilles, inclosos els ERTO. Aquestes regulacions "impediran la continuïtat en la prestació d'aquest servei essencial en les condicions que diferencien als grans mitjans d'altres on la desinformació i les falòrnies troben terreny adobat".
Els comitès entenen que "la hibernació de l'economia ha provocat la caiguda de campanyes publicitàries, principal suport de la premsa escrita i online", alhora que "la venda al quiosc i les subscripcions també s'han reduït". Però rebutgen que la solució siguin els ERTE. "Les plantilles fan un gran esforç per satisfer la gran demanda d'informació veraç i contrastada sobre la pandèmia, complint, a més, les disposicions dels decrets llei derivats de l'estat d'alarma que els obliguen a difondre les decisions de l'Executiu".
Per als treballadors, "reduir les plantilles de les redaccions en aquests moments de crisi només significa una reducció del dret dels ciutadans a estar degudament informats, tant per fer front a la vida quotidiana com per a la fiscalització dels poders públics."
El comunicat cita els casos d'Itàlia o Dinamarca, països on els governs han aprovat mesures d'ajut a la premsa, i el cas espanyol, "amb els ajuts que l'Executiu ha aprovat per a les televisions privades".