Metges d'atenció primària han alertat dels problemes i alteracions unguials i de la part de la pell que toca amb l'ungla per l'esmalt d'ungles de gel que els estan arribant a les consultes. Segons un comunicat de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), aquests problemes augmentaran ja que aquesta pràctica és cada cop més popular. De fet, alerten que la proliferació de centres de manicura que apliquen esmalt d'ungles de gel no para de créixer i fins i tot existeixen preparats per fer-ho a casa. Han afegit que en aquesta popularització hi té a veure la publicitat a les xarxes socials i el paper de les influenciadores. Els experts recorden que la funció de les ungles és protegir i que és "millor" no manipular-les.

Una patologia "infradiagnosticada"

Els metges han explicat que les alteracions al voltant de les ungles per productes cosmètics és ara més freqüent del que es veu a les consultes, ja que la ciutadania no acostuma a anar al metge si no hi ha alteracions generalitzades, doloroses o visibles. Precisament per això afirmen que és una patologia "probablement infradiagnosticada".

Les principals complicacions són els trastorns mecànics i traumàtics de les ungles, dermatitis al·lèrgica de contacte i lesions induïdes per raigs ultraviolats. També es tendeix a perdre el plec distal unguial -la pell que toca amb l'ungla- i hi ha sagnat espontani o dolor. A més d'això, s'ha detectat asma i reaccions al·lèrgiques i irritatives a distància, sobretot als ulls, perquè al llarg del dia s'expandeixen els al·lèrgens amb les mans. També han avisat que l'esmalt d'ungles de gel comporta limitacions a l'hora de fer l'exploració física, ja que "a més d'impedir detectar alteracions al pigment o estructura de l'ungla com a tal, també ho fa en altres nivells, com ara mirar la saturació d'oxigen de manera fiable".

El pintaungles de gel: més resistent que el tradicional

Els esmalts de gel (que requereixen l'exposició a una llum UV o LED per endurir-se i assecar-se) existeixen des d'almenys la dècada de 1980 i ofereixen un acabat brillant més durador sense el temps d'assecat habitual de 30 minuts. No està clar quina proporció de persones que es fan la manicura de gel pateix una reacció al·lèrgica, ni què predisposa algú a sensibilitzar-se, però el que sí que està clar és que com més sovint et fas aquest tipus de manicura i durant més temps es faci, és més probable tenir problemes. Pel que fa al tractament, els experts recomanen retirar les ungles, així com tractar-les amb esteroides tòpics.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!