L'Institut Coordenades de Governança i Economia Aplicada (ICGEA) ha publicat una nova edició del seu Índex d'Excel·lència Hospitalària (IEH 2024), amb el qual confirma el lideratge de la Comunitat de Madrid "en la sanitat espanyola i europea en encapçalar les tres primeres posicions del Top 10 nacional i copar quatre de les cinc primeres posicions. No només destaca pel volum d'hospitals d'excel·lència, sinó també per la seva capacitat per implementar models assistencials innovadors que impacten directament en l'experiència dels pacients", afirma ICGEA.

Així ho assenyala Jesús Sánchez Lambás, vicepresident executiu de l'ICGEA, amb referència als quatre hospitals de la Comunitat de Madrid al Top 5 de l'IEH 2024: l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz (1r), l'Hospital Universitari La Paz (2n) i a l'Hospital Universitari Gregorio Marañón (3r) i l'Hospital Clínic San Carlos (5è). A més, la Comunitat de Madrid compta amb un altre centre dins del Top 10 nacional, l'Hospital Quirónsalud Madrid (10è), situant-se com la regió amb més presència.

La segona regió amb més representació al Top 10 és Catalunya amb quatre centres, que són l'Hospital Universitari Vall d'Hebron (4t), que escala un lloc; l'Hospital Clinic de Barcelona (6è), que en perd dos; el Centre Mèdic Teknon (7è), que guanya dues posicions; i l'Hospital Quirónsalud Barcelona (9è), que en guanya una.

El vuitè lloc és per a l'únic centre valencià present en el top10, l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe (8è), que manté el seu lloc respecte al 2023.

El 2024 és el novè any que l'ICGEA publica el seu rànquing IEH, en el qual l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz torna a situar-se com el millor hospital d'Espanya pel seu "model de gestió basat en l'excel·lència, la innovació i l'atenció centrada en el pacient. El seu lideratge se sustenta en una capacitat excepcional per combinar tecnologia d'avantguarda, processos altament eficients i un compromís infrangible amb la humanització de les cures, sota una gestió d'excel·lència. Aquests factors, units als seus resultats excel·lents en temps d'espera, satisfacció dels pacients i capacitat per atreure talent de professionals de la salut d'elit, consoliden aquest centre com un referent europeu indiscutible", remarca Sánchez Lambás.

L'IEH General i Autonòmic es consoliden com un mesurament de referència any rere any, avaluant l'excel·lència dels centres hospitalaris a Espanya sense discriminar la titularitat dels centres analitzats i reflectint l'impacte d'un sistema que combina múltiples fortaleses: des del seu personal altament qualificat, reconegut per incloure alguns dels millors metges i especialistes d'Europa, fins a les significatives inversions en infraestructura i tecnologia d'avantguarda que impulsen la innovació assistencial. Aquest rànquing destaca no només l'alt nivell científic dels hospitals, sinó també la transformació del model d'atenció al pacient, amb un enfocament cada vegada més centrat en la humanització de les cures i en la implementació d'estratègies personalitzades que milloren l'experiència de l'usuari.

"En un moment en què els sistemes sanitaris de tot el món enfronten pressions derivades de la creixent demanda assistencial, la necessitat d'integrar tecnologies disruptives i el repte de garantir la sostenibilitat, Espanya continua destacant com un exemple de robustesa i excel·lència. Els resultats de l'IEH 2024 mostren com els nostres hospitals, tant públics com privats, continuen responent amb resiliència i eficàcia a aquestes exigències. És una demostració que la sanitat espanyola lidera a Europa, no només en qualitat assistencial, sinó també en sostenibilitat, investigació i en la implementació de models d'atenció centrats en el pacient", conclou Sánchez Lambás.