El departament de sanitat de la Comunitat de Madrid ha notificat avui el segon cas de la variant de la covid òmicron. Aquest cop es tracta d'una passatgera procedent de Sud-àfrica, que havia fet connexió a Amsterdam. La infectada amb òmicron estava vacunada amb les dues dosis d'AstraZeneca i era asimptomàtica.

La variant òmicron va arribar ahir a Espanya, i de fet, a la capital madrilenya. Ho va notificar el servei de microbiologia de l’Hospital Gregorio Marañón de Madrid. L'hospital va assegurar que s'ha confirmat per "seqüenciació" que es tracta d'un viatger procedent de Sud-àfrica

"Hem aconseguit posar a punt un procediment ultraràpid que ens permeti tenir el resultat en el mateix dia. El pacient es troba bé", va publicar el laboratori d'infecciosos a les xarxes socials. El primer cas era un home de 51 anys, que estava vacunat amb les dues dosis de Pfizer. Aquest presentava símptomes lleus i encara està guardant aïllament.

No és el primer cas a la península

Segons ha informat l'Institut Nacional de Salut Ricardo Jorge (INSA) de Portugal, el país ha registrat tretze casos de la variant òmicron. Concretament, són jugadors de l'equip del Belenenses, segons informa Efe. Cal fer una seqüenciació per acabar de confirmar al 100% que es tracta de la nova variant, però els dits ja assenyalen a Cafú Phete. El jugador sud-africà va tornar a Portugal el passat 21 de novembre després de jugar un parell de partits amb la seva selecció.

Aquest cap de setmana, el Belenenses es va enfrontar en un partit de lliga contra el Benfica. El partit ja és conegut com el partit de la vergonya perquè només van poder saltar al camp 9 jugadors del Belenenses. Ni les autoritats ni l'organització van decidir suspendre el partit. 

L'OMS alerta

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha exposat que presenta un "risc molt alt" d'augment d'infeccions que podrien tenir "conseqüències greus" en alguns llocs.

Encara no s'han reportat morts relacionades estrictament amb aquesta nova variant, tot i que es necessita encara més investigació per avaluar el seu potencial. Se sap, però, segons destaca el diari The Guardian, òmicron té més de 30 mutacions en aquesta proteïna, incloent-ne 10 tot just a l'anomenat "domini d'unió al receptor", la part específica que s'adhereix al receptor. La delta, segons sembla, té dues mutacions.

En aquest context, l'ONU ha insistit als seus 194 estats la importància d'accelerar la campanya de vacunació dels grups d'alta prioritat i garantir que s'estableixin plans per mantenir a ratlla el virus.

Mutacions sense precedents

"Òmicron té un nombre de mutacions sense precedents (a la proteïna S), algunes de les quals són preocupants pel seu impacte potencial en la trajectòria de la pandèmia", segons ha exposat l'OMS i recull Reuters. "El risc global relacionat amb la nova variant... s'avalua com a molt alt".

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director de l'OMS, ha fet aquesta crida durant una assemblea de ministres de salut i s'espera que s'iniciïn negociacions sobre un acord internacional per prevenir futures pandèmies. 

 

Imatge principal: Test antígen.