Mentre la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial delibera aquesta tarda sobre quina vacuna inocular als que ja han rebut la primera dosi d'AstraZeneca, diverses comunitats autònomes insisteixen a mantenir aquest fàrmac per a la segona injecció. Hi ha unanimitat en aquest sentit entre Galícia, Madrid, Andalusia, Catalunya, Múrcia, Astúries i València, pel que està clar que no es tracta d'una petició política sinó basada en evidències científiques.
El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijoo, que va ser president de l'Insalud en el primer Govern d'Aznar, ha afirmat que no li sembla determinant "un estudi clínic amb 400 o 600 persones per deixar sense efecte la decisió de l'Agència Europea del Medicament (EMA). Feijoo ha afirmat, a més, que el que plantegen els experts, l'EMA i la fitxa del medicament acrediten administrar una segona dosi als que se'ls va administrar la primera i no canviar de fàrmac.
El conseller madrileny, Enrique Ruiz Escudero, ha insistit que és imprescindible que se segueixin les recomanacions de l'EMA i s'autoritzi a administrar la segona dosi d'AstraZeneca sense límit d'edat. A la Comunitat de Madrid són partidaris d'aquesta actitud i, si és necessari, amb l'autorització dels propis vacunats.
També ha qüestionat l'estudi del Carles III, en considerar que 600 pacients no és una xifra rellevant per vincular una decisió a aquest assaig i no fer cas de les recomanacions de l'EMA i bona part de les societats científiques.
De la mateixa manera s'han posicionat des d'Andalusia, amb declaracions del seu president, Juan Manuel Moreno, qui ha expressat que al seu Govern no "li tremolaran les cames" a l'hora de decidir sobre la segona dosi voluntària de la vacuna d'AstraZeneca. També Catalunya reclama aquesta opció.
El president de Múrcia, Fernando López Miras, lamenta que a la seva regió estiguin emmagatzemades als congeladors 62.000 dosis d'AstraZeneca, la qual cosa ha alentit el procés de vacunació. I des d'Astúries fins i tot s'ha reclamant a les comunitats que enviïn el Principat dosi d'AstraZeneca que no s'estan utilitzant.
S'ha afegit a la petició d'inocular la segona dosi amb AstraZeneca el president de la Generalitat de València, Ximo Puig. El president valencià ha insistit a tranquil·litzar els que ja han rebut la primera dosi d'aquest fàrmac i ha recalcat l'actitud de l'EMA i experts per garantir la segona dosi de la mateixa vacuna, fins i tot als de menys de 60 anys. Puig ha dit, no obstant això, que cal tenir en compte "la decisió mèdica".