El confinament dels caps de setmana que fins ara era municipal i que aquesta setmana passarà a ser comarcal, podria ser metropolità a Barcelona. Així ho ha explicat el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, que ha assegurat que el Procicat ho estudiarà. 

"És una qüestió amb la qual s'està treballant, que té la seva coherència", ha explicat Sàmper en roda de premsa de la firma del conveni de col·laboració entre el Departament d'Interior i l'Ajuntament de Barcelona per integrar els serveis d'emergència als sistemes del centre d'atenció i gestió de trucades d'urgència 112 Catalunya.

És a dir, el telèfon 112 d'atenció i gestió de trucades d'urgència de Catalunya integrarà a partir de finals de gener el telèfon 092 de la Guàrdia Urbana de Barcelona i el 080 dels Bombers de Barcelona. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i Sàmper han signat aquest dilluns el conveni per centralitzar totes les trucades d'emergència de la capital catalana. El consistori durà a terme una campanya de comunicació perquè en un termini màxim de 12 mesos els ciutadans passin a utilitzar només el telèfon 112 en les trucades ordinàries d’urgència i emergència.

Els canvis d'aquesta setmana

En una reunió que es va fer aquest cap de setmana, es va acordar que els centres comercials podrien obrir a partir d'aquest dilluns amb un aforament limitat al 30%  els que estiguin en espais tancats i que el confinament municipal passaria a ser comarcal. És a dir, que entre les 6 h de divendres fins a les 6 h de dilluns, qualsevol persona podrà moure’s dins de la seva comarca, i no només limitant-se al municipi com fins ara. No obstant això, es manté la restricció d’entrada i sortida de persones de Catalunya, excepte per a aquells desplaçaments adequadament justificats.

Tot i això, la resolució del Procicat recomana, de nou, que els desplaçaments fora del domicili es limitin en la mesura del possible, respectant les mesures de protecció individual i col·lectiva establertes per les autoritats. En tot cas, a més de les mesures essencials de distanciament, higiene i protecció a través de mascareta, s’aconsella que s’adopti una estratègia de desplaçaments basada en les bombolles de convivència o la bombolla ampliada, que afavoreix una sociabilitat i un suport adaptats al moment epidèmic actual.

Situació epidemiològica a Catalunya

L'índex de contagi per coronavirus anava a la baixa des de feia uns dies, però aquest dilluns ja mostra els primers símptomes de canvi. L'Rt es troba en 0,94. Ahir se situava en 0,91 i divendres en 0,95. És a dir, cada 100 persones en contagien ara 94. Pel que fa al risc de rebrot, també s'hi observa un canvi. Si aquest diumenge el risc de rebrot se situava en 171 i dissabte en 167, aquest dilluns se situa en 181, és a dir, 10 punts més que ahir. Segons les dades facilitades pel Departament de Salut, els nous contagis i el nombre de morts baixen. En les últimes 24 hores hi ha hagut 902 nous positius, i des de l'inici de la pandèmia els contagis totals sumen 359.438. Ahir se'n van registrar 1.328 ​ i dissabte 1.977, fet que demostra, un dia més, la tendència irregular. Ara bé, cal tenir en compte que els caps de setmana es realitzen menys tests. Pel que fa al nombre de morts, el Departament n'ha notificat 19 aquest dilluns, mentre que ahir en van ser 41. Des de l'inici de la pandèmia, la xifra s'enfila als 16.393.

 

Imatge principal: el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, en una entrevista / Sergi Alcàzar