El Govern neerlandès ha declarat aquest dissabte, després d'una reunió d'emergència per l'avanç de la variant òmicron, un confinament estricte als Països Baixos que entrarà en vigor a les 5:00 hores d'aquest diumenge i es mantindrà fins al 14 de gener. Aquest confinament suposa el tancament tota l'activitat no essencial, però també els col·legis i universitats. El primer ministre en funcions dels Països Baixos, Mark Rutte, ha anunciat el principi d'un confinament per rebaixar la nova onada de contagis de covid i per evitar un col·lapse dels hospitals.
En una roda de premsa a la Haia, el primer ministre en funcions, ha explicat que es tancarà tota l'activitat no essencial i només romandran obertes les botigues imprescindibles, com a supermercats, farmàcies, gasolineres i els serveis mínims fins a les 20:00 hores. Tota la resta, inclosos comerços, restaurants, cinemes, museus, parcs d'atraccions, gimnasos i totes les activitats que impliquin contacte pròxim que no siguin sanitàries hauran de tancar les portes gairebé un mes.
Mesures més estrictes
Les reunions socials en exteriors es reduiran a un màxim de dues persones i els domicilis només podran rebre la visita de dos visitants majors de 13 anys excepte els dies festius, com la nit de Nadal, el dia de Nadal, Sant Esteve i la nit de Cap d'Any, que es podran rebre fins a quatre persones. Segueix en marxa el repartiment de menjar a domicili. Qualificada d'urgent i necessària per a les autoritats, la decisió arriba a penes quatre dies després que s'hagués prolongat la clausura parcial ―a partir de les 5 de la tarda― de les mateixes activitats.
Rutte ha dit que calia actuar immediatament davant la situació actual. Ha estat Jaap van Dissel, que està al capdavant de l'equip científic assessor del Govern, l'encarregat d'explicar aquesta “difícil decisió”. “Esperem que la variant òmicron sigui dominant entre Nadal i Any Nou i sabem que no estem tan ben protegits contra ella com amb la delta. També sabem que la dosi de reforç refresca el sistema immunitari, però hi ha massa incertesa amb el que pugui passar als hospitals”, ha afegit.
El “tancament dur”, que així es qualifica a escala oficial, s'ha fet públic després de diverses reunions d'urgència entre la prefectura del Govern, els ministres de Sanitat i Justícia, l'associació d'alcaldes i l'equip de científics que assessora l'Executiu. Es tracta d'una mesura urgent per avançar-se a la irrupció d'una nova ona de la covid-19, no obstant això, una suspensió de la vida social d'aquest calibre en vespres nadalenques no serà fàcil de digerir per a la població. Els assessors científics qualifiquen la situació actual de “carrera contra rellotge”, i calculen que els contagis per òmicron ―desbocats a Amsterdam― siguin dominants la setmana vinent.
Velocitat de contagi
Els contagis augmenten progressivament, però el problema principal igual que a la resta de països europeus és la velocitat a la qual es propaga la nova variant. En les darreres 24 hores hi ha hagut 14.742 contagis als Països Baixos i una mitjana de 50 morts al dia. Són 653 menys que el dia anterior, segons dades de RIVM. El divendres es van superar els 15.000 contagis, i a la fi de novembre va arribar a haver-hi gairebé 24.000 contagis en un dia. Des de l'inici de la pandèmia, han mort almenys 20.000 persones. D'aquestes, 368 la setmana passada. No obstant això, hi ha 1,3 milions de persones sense vacunar, segons càlculs del mateix institut i la campanya per a la tercera dosi ha començat més tard que en altres països europeus.