Els estudis científics avalen l'estreta relació entre qualitat d'aire i salut i, en el cas de la COVID-19, sembla que també existeix vinculació. El fet que a moltes de les zones on la pandèmia de la COVID-19 s'ha expandit amb més rapidesa i més gravetat siguin àrees que presenten alts nivells de contaminació de forma crònica ha cridat l'atenció dels científics.
Amb motiu del Dia Mundial de Medi ambient celebrat ahir, la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) va organitzar un webinar on es va debatre aquesta qüestió. Segons la doctora Isabel Urrutia "encara que ara per ara es tracta de resultats preliminars i es necessita tenir més evidències, les investigacions que es duen a terme en diferents entorns i països semblen confirmar que l'exposició a curt i mitjà termini a contaminants pot augmentar la incidència de la infecció per COVID-19 i la mortalitat de les pneumònies associades. En conseqüència, creiem que la qualitat de l'aire ha de ser tinguda en compte com a mesura de prevenció per a les epidèmies i hem de donar suport a totes les accions que es realitzin per millorar la qualitat d'aire especialment a les ciutats".
Una de les principals fonts de contaminació és el trànsit. A Espanya, suposa un 32% de l'emissió de NO2 i el 10% de partícules PM2,5 i és el principal causant que a moltes ciutats espanyoles se superi sovint els nivells recomanats per a la salut humana de diferents contaminants i partícules.
Els alts nivells de contaminació de l'aire poden provocar exacerbacions en persones amb asma o malaltia pulmonar obstructiva crònica. A més, les malalties pulmonars relacionades amb la contaminació de l'aire augmenten el risc de trastorns del cor i dels vasos sanguinis i poden incrementar el risc de càncer de pulmó.
La contaminació crònica de l'aire facilita i contribueix el desenvolupament de patologies respiratòries que estan vinculades a taxes de mortalitat per COVID-19 més altes. S'han publicat estudis que analitzen el que ha passat amb l'expansió del coronavirus a la zona nord d'Itàlia o a la Xina, zones molt industrialitzades i amb alts nivells de contaminació sostinguts.
L'estudi italià Air Pollution and Novell COVID-19 Disease: a putative Disease Risk factor, ha analitzat l'alta propagació del coronavirus al nord d'Itàlia, observant que la presència de compostos de partícules sòlides i liquides deguda a la contaminació permet deixar flotar el virus a l'aire més temps i que es mogui a distàncies més grans.
En el mateix sentit l'estudi xinès Association between short-term exposure to air pollution and COVID-19 infection: Evidence from Xina, conclou que existeix una significativa associació entre contaminació i infecció per COVID-19 i que un augment en la concentració d'agents contaminants produeix en paral·lel un augment de mortalitat significatiu especialment amb el NO2 i l'Ozó.