Les autoritats sanitàries britàniques han confirmat el primer cas de grip porcina en éssers humans del Regne Unit. En un comunicat d'aquest dilluns, l'agència de seguretat sanitària del país (UKHSA, en anglès) ha informat que el contagi ha estat detectat durant "un procés de seguiment rutinari" del virus de la grip, després de donar positiu en un test efectuat pel metge d'aquesta persona en presentar "símptomes respiratoris". També ha afegit que l'individu ha patit una "malaltia lleu" i que "s'ha recuperat totalment" del subtipus del virus de grip porcina H1N2.
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) exposa al seu lloc web que els virus de la grip porcina no solen infectar els humans, tot i que ocasionalment s'ha informat de brots en persones en contacte directe amb els ports. De la mateixa manera, hi ha també alguns casos documentats de transmissió entre persones. En aquest sentit, l'UKHSA ha indicat que "no s'ha determinat encara la font de la infecció" i que la qüestió "continua sota investigació". "Estem treballant ràpidament per rastrejar contactes propers i reduir qualsevol possible propagació. D'acord amb els protocols establerts, es realitzen investigacions per conèixer com l'individu va adquirir la infecció i avaluar si existeixen més casos associats", ha explicat al comunicat la directora d'incidències de l'agència, Meera Chad.
Onada hivernal de grip a Catalunya
La veterinària en cap de l'agència, Christine Middlemiss, ha assegurat que es proporcionen "coneixements científics i veterinaris especialitzats" per reforçar la investigació de l'UKHSA sobre aquest primer cas de grip porcina detectat al Regne Unit. "Els criadors de porcs també han d'informar immediatament el seu veterinari local de qualsevol sospita de grip porcina en els seus ramats", ha afegit l'experta.
En aquest sentit, cal recordar que a Catalunya ja han començat les onades d'hivern de grip, covid-19 i bronquiolitis. Així ho indicaven les últimes dades del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions (SiViC), segons les quals els casos de les tres malalties havien pujat en l'última setmana. És veritat que els nivells de transmissió encara són baixos, però la tendència dels tres virus és ascendent i indica l'inici de les onades epidèmiques de tardor i d'hivern. De fet, és ascendent sobretot en la grip i el virus respiratori sincicial (VRS, el causant de la bronquiolitis en infants), amb una major incidència en els menors de 45 anys.
Un ull sobre els virus respiratoris a la Xina
D'altra banda, cal mantenir un ull sobre els virus respiratoris a la Xina. Va ser la setmana passada quan l'OMS va alertar d'una epidèmia de malalties respiratòries al nord de la Xina, de la qual ara els experts sanitaris xinesos han pronosticat que podria durar una o dues setmanes més. "El pic de la grip pot durar una altra setmana o dues, sent els grups més afectats els nens i els joves, ja que molts d'ells han de reunir-se per anar a l'escola o a la feina", ha afirmat el cap del departament d'infeccions de l'Hospital You'an de Pequín, Li Tongzeng, al diari oficialista Global Times.
El metge i altres experts han assenyalat al mitjà local que l'augment de les infeccions respiratòries a la Xina es deu tot un seguit de factors, entre els quals hi ha la superposició de malalties respiratòries, una "bretxa d'immunitat" per mor de la disminució d'anticossos contra aquests patògens i l'impacte de la pandèmia de la covid-19. És a dir, que la pandèmia va provocar "menys interaccions socials i suspensions freqüents d'assistència a les escoles i del treball presencial", cosa que ha creat una "bretxa d'immunitat" amb la disminució d'anticossos. A més, els nens nascuts durant la pandèmia han tingut "menys exposició" als patògens d'aquest brot, de manera que són "més vulnerables" a les infeccions respiratòries. En qualsevol cas, les autoritats xineses han aclarit que el brot es deu a "patògens coneguts" com la grip estacional, rinovirus, Mycoplasma pneumoniae, VRS i adenoviurs.