Els estudis més recents han pogut confirmar que les persones que presenten alts nivells greix corporal i obesitat té més risc de desenvolupar determinats tipus de càncer, entre ells el de mama. Ara, un grup d'experts de la Universitat de Louisville, ha publicat un estudi en el qual s'aposta per una possible explicació a aquest fet: una proteïna secretada per les cèl·lules grasses impulsa el desenvolupament del càncer de mama.
L'equip de científics ha dut a terme una sèrie d'investigacions durant els últims cinc anys que l'ha portat a trobar aquesta connexió entre l'activitat d'una proteïna d'unió a àcids grassos adiposos (FABP4), expressada en el teixit gras, i l'augment de les possibilitats de desenvolupar càncer de mama. Pel que sembla, aquesta proteïna FABP4 és responsable del mecanisme molecular subjacent que promou el desenvolupament del càncer de mama associat a l'obesitat.
El teixit adipós al cos produeix FABP4 dins de les cèl·lules grasses, on processa i distribueix àcids grassos de cadena llarga insolubles en aigua. Una certa quantitat de FABP4 ingressa el corrent sanguini en condicions normals. Tanmateix, a mesura que s'acumula un volum de teixit gras més gran, se secreta més FABP4. És a dir, quan ens tornem obesos, aquesta proteïna és més present en el sistema circulatori.
Els científics que han format part de la investigació creuen que hi pot haver dues formes en què la proteïna FABP4 pot estimular el creixement del risc de tenir la malaltia. La primera es produeix quan augmenta la presència de FABP4 augmenta a certs macròfags –un tipus de glòbuls blancs que es troben a la sang i intervenen en la defensa de l'organisme contra substàncies estranyes o agents patògens, és a dir, fomentant l'acció del sistema immunitari– que estan associats al desenvolupament de tumors, perquè s'acumulen en ells i promouen el creixement del mateix.
L'altra possible forma és que, quan els nivells elevats de FABP4 circulen fora de les cèl·lules grasses a l'obesitat, la proteïna promou el desenvolupament del càncer de mama a través de la interacció directa amb les cèl·lules cancerígenes de la mateixa mama. A més, la presència de la proteïna FABP4 en el corrent sanguini sembla alimentar les interaccions entre els components tumorals i les cèl·lules grasses, promovent així el desenvolupament del càncer.
Així mateix, els experts van aconseguir provar que quan s'inhibeix la FABP4, el creixement tumoral es redueix en models animals malgrat que el teixit adipós roman. A això s'uneix una altra investigació publicada recentment pel mateix grup d'experts en qui es demostra que les dietes riques en greixos tenen diferents efectes sobre el desenvolupament de tumors. Els greixos bons no tenen una influència sobre el càncer com les que tenen els greixos insaturats, la ingesta freqüent dels quals causa nombrosos problemes a l'organisme. A partir d'ara, els científics volen centrar-se en el desenvolupament de mètodes de tractament dirigits a controlar la presència de la proteïna FABP4 amb medicaments o anticossos específics.