Una bona manera de passar aquests dies a casa és establir una llista de rutines amb l'objectiu d'anar creant hàbits que ens ajudin a suportar aquest confinament derivat del coronavirus. Els hàbits són una eina útil que es formen a través de les nostres xarxes neuronals a mesura que aprenem alguna cosa i la consolidem en un comportament sense esforç a través de la repetició.

Per aconseguir establir-los és necessari seguir una sèrie de rutines i processos que ens mantinguin enfocats amb els objectius que vulguem aconseguir. Igual com moltes persones fan en començar l'any nou o el curs, quan es fixen metes com fer exercici o menjar més sa, ara podem fer el mateix. Aquests són alguns consells per aconseguir-ho.

En primer lloc cal asseure's a pensar que volem canviar en aquests dies, quin tipus de rutines hem d'incorporar, de quin temps disposem o com podem organitzar-ho. El truc està en començar a poc a poc, amb metes més petites i ampliar segons anem complint objectius i passin els dies. Per tant, primer cal definir un pla d'acció: horari familiar, deures dels nens, teletreball, menjars, exercici a casa... És important ser realistes i no imposar-nos per endavant metes que no complirem.

En segon lloc, tenint en compte que a tots ens costa mantenir-nos enfocats, cal identificar els moments en què podem fallar i buscar alguna tàctica per evitar perdre la concentració.

El pla d'acció ha de ser visible. Les noves tecnologies ens poden servir per donar-nos recordatoris de les rutines i les activitats que s'han de dur a terme, perquè per mantenir la motivació és necessari que les tinguem sempre presents. Fins i tot per als moments de relaxació, ja que hi ha apps i altres recursos que ens ajuden a trobar moments al dia per fer exercicis de respiració.

Una altra bona idea, sobretot en el cas dels nens, és que cada activitat vagi acompanyada d'un ritual que els ajudi a introduir-se i a fixar-la en el seu dia a dia. Si es fan deures, per exemple, es pot preparar l'habitació i els materials que s'utilitzaran sempre de la mateixa forma. Si es fa esport online, el mateix.

Al final de la jornada, és convenient realitzar una revisió. Tothom assegut i tranquil ha de comprovar el que s'ha fet al dia i veure si s'han complert les metes. Tampoc no ha de veure's com un examen, sinó més aviat com una manera de fer un seguiment que permeti anar millorant a poc a poc i veure en què s'ha fallat per poder posar-li remei i així evitar que torni a passar. I, per descomptat, en el cas dels nens, és aconsellable premiar tots els èxits que s'aconsegueixin i donar recompenses, perquè per a ells és més difícil entendre tot el que està succeint i poden sentir-se més desorientats que la resta.