En aquests mesos de confinament moltes persones han pujat alguns quilos de pes o han descuidat l'alimentació. Per a tots aquells que estiguin interessats a iniciar-se en una dieta vegana o vegetariana, veurem alguns consells.

És important assenyalar que les dietes basades en verdures i fruites milloren notablement la salut de les persones i augmenta la seva esperança de vida. De fet, recentment, un equip d'experts de la Universitat de Califòrnia va dur a terme un estudi en el qual es va acabar que els que segueixen els patrons d'una dieta vegana i "alleto-ovo" o pesco-vegetariana tenen diferències significatives als biomarcadors de plasma, orina i teixit adipós associats amb ingestes dietètiques en comparació amb aquells que consumin una dieta no vegetariana.

En segon lloc, també cal distingir els diferents tipus de dieta que existeixen. La vegana, en la qual no consumeix cap producte d'origen animal. "L'alleto-ovo" vegetariana, en la que es consumeix ous i productes lactis més d'una vegada per mes però no carn ni peix i la pesco-vegetariana, en la qual es consumeix peix una o més vegades al mes però evita la carn.

I en tercer lloc, també és aconsellable anar a un metge especialista perquè analitzi l'estat de salut de la persona interessada per si pogués tenir algun problema o requerir per algun motiu la ingesta de carn.

Una de les qüestions principals a l'hora de canviar l'alimentació, és tenir clar quin tipus de productes s'han de prendre i quins no i la forma de cuinar-los. En aquest sentit, és important realitzar una adequada planificació. Hi ha algunes pàgines web que poden ajudar en aquest sentit, per exemple Hazte Veg o Veggísima, on es pot trobar una gran quantitat d'informació sobre això. Al món, els més famosos són Veggie Date i Veggie Connection.

En la planificació que realitzem, una de les qüestions principals és mantenir una bona quantitat d'ingesta de proteïnes una vegada que s'ha retirat la d'origen animal. En aquest cas, cal prioritzar diàriament aquest tipus de productes:

El tofu o el seitan, elaborat a partir de la soja, o quinoa o chía. Les tàperes, la guaiaba, l'alvocat i les olives. De les verdures, es pot escollir el kale, les cols de Brussel·les, el bròcoli, els pèsols, els espinacs, els brots de soja i alfals, els créixens i els canonges aporten un bon nivell de proteïnes.

Fruita seca com els cacauets, les ametlles, els pistatxos, els anacards o les avellanes. Llavors com el sèsam, lli, rosella, chía, pipes de gira-sol i de carbassa.