Aquest cap de setmana, concretament a la matinada de dissabte a diumenge, es produirà el canvi a l'horari d'estiu i haurem d'avançar una hora els nostres rellotges, com passa sempre l'últim cap de setmana de març. A les dues seran les tres.

Al marge de les polèmiques que cada any sorgeixen des de diferents països europeus en els quals es demana que no es produeixi aquest canvi, el cert és que, de moment, no hi ha novetat, així que aquest diumenge dormirem una hora menys i fosquejarà més tard.

La major part de les persones no sol notar cap efecte en les seves vides, però sí que és cert que alguns, sobretot nens i ancians, poden notar una certa fatiga, falta de concentració o irritabilitat que es passa en uns dies. Per això volem donar una sèrie de consells per fer aquesta transició de la millor manera possible.

El son és un dels aspectes que pot afectar el canvi horari

Canviar l'horari un dia abans

Sobretot en el cas dels nens petits, i per fer el canvi gradual, se'ls pot posar al llit divendres mitja hora abans i així no notarien un canvi tan brusc, perquè una hora per a un menor de cinc anys que ja té les seves rutines, o per a una persona gran, pot suposar un canvi important.

Fer una migdiada diumenge

Com dissabte es dorm una hora menys i dilluns es comença amb la jornada laboral, un bon consell és fer una migdiada curta diumenge per evitar una certa fatiga en finalitzar el cap de setmana. Això sí, no pas més de 30 minuts, perquè està demostrat que més enllà d'aquell temps no es produeixen més beneficis en el descans.

Prendre més el sol a última hora

Com fosqueja més tard, tenim l'oportunitat de poder fer un tomb vespertí amb llum solar durant més temps. Tenint en compte que el sol al migdia pot ser més perjudicial per a la pell, caminar a última hora del dia ens permet la possibilitat de què gaudir dels beneficis de la llum solar, entre altres, el d'augmentar la síntesi de vitamina D que tan bé ens ve en aquesta pandèmia de la Covid-19.

Si el canvi horari t'afecta en dormir, sopa menys

A algunes persones els canvis horaris els produeix certa irritabilitat i poden tenir problemes a l'hora d'agafar el son. Per això és bo sopar aliments lleugers i que no dificultin la digestió, no prendre begudes excitants i evitar l'ús excessiu de pantalles i dispositius electrònics.

Fer un sopar més frugal pot ajudar a l'hora de dormir millor quan es produeix el canvi horari

També pot ser una oportunitat

El canvi d'hora pot ser de gran ajuda per canviar rutines i anar-nos-en abans al llit i despertar-nos també més aviat, el que beneficia els nostres ritmes circadiaris que en realitat estan programats per a aquest tipus d'horari. Per això seria bo planificar-se unes rutines i aprofitar més els matins per fer activitats amb més energia.