El colesterol elevat és corresponsable del 60% de les malalties del cor, segons dades de l'estudi Euroheart II. Per aquesta raó i tenint en compte el context de pandèmia en el qual ens trobem amb la situació de risc creixent de manera alarmant, és més important que mai el fet de mantenir-lo a ratlla. I més després del període nadalenc que acabem de passar, quan més excessos es cometen en tot l'any.
El consum d'àpats amb més contingut en greixos saturats i colesterol, la ingesta d'alcohol o el canvi de rutines en aquestes dates poden augmentar els nivells de colesterol fins i tot en un 10%. A això s'afegeixen els estudis recents que indiquen que les persones amb colesterol alt podrien tenir un pitjor pronòstic en cas de contreure el coronavirus, desenvolupant símptomes i conseqüències més greus.
És el cas d'un estudi dut a terme per un equip d'experts en l'Índia, en el qual es conclou que la hiperlipidemia, caracteritzada per un augment d'un o més dels lípids a la sang (triglicèrids, colesterol total, èsters de colesterol i fosfolípids) o lipoproteïnes de baixa densitat (LDL), juntament amb nivells reduïts de lipoproteïnes d'alta densitat (HDL), és un factor que augmenta el risc d'un pitjor desenvolupament de la Covid-19 en desregular la immunitat protectora i promoure respostes inflamatòries pulmonars i sistèmiques exagerades.
Segons la Fundació Espanyola del Cor, "en el context actual no podem abaixar la guàrdia davant el colesterol elevat i és fonamental reduir-lo quan es troba en excés. Ara és més necessari que mai controlar els factors de risc perquè com més sans estiguem, millor podrem lluitar contra potencials infeccions".
Malgrat les conseqüències que suposa tenir el colesterol elevat, la seva prevalença és alta entre la població espanyola: la meitat de la població adulta del país pateix hipercolesterolèmia.
Uns bons hàbits higienicodietètics i un estil de vida saludable són fonamentals per combatre el colesterol elevat. Una adequada elecció dels aliments és clau per implementar una dieta cardiosaludable. Aquest començament d'any és una època perfecta per iniciar aquesta transformació, perquè a més pot reforçar positivament l'autoestima i ajudar que passin a formar part del nostre estil de vida, recorden des d'aquesta institució.
Referent a l'alimentació, diàriament cal incloure sempre fruites, verdures i hortalisses de temporada com a base. Prendre diversos dies a la setmana aliments proteics com els llegums, prioritzar el peix a la carn –especialment el blau (tonyina, bonica, seitó, verat, salmó, sardina, etc.) perquè conté un tipus de greix cardiosaludable, els àcids grassos omega 3 que ajuda a baixar els nivells de colesterol–, recórrer a l'oli d'oliva verge extra i la fruita seca rica en greixos saludables i incorporar lactis, optant pels enriquits amb esteroles vegetals per ajudar a reduir el colesterol alt.
A més de les recomanacions dietètiques, és important practicar activitat física de forma regular i moderada. Per exemple, caminar entre 45 a 60 minuts al dia de tres a cinc dies per setmana. També mantenir bons hàbits de descans i una hidratació adequada.