No podem eliminar completament l'estrès de les nostres vides, encara que sí atenuar-lo d'alguna manera, practicant exercicis de relaxació, fent exercici físic i portant uns hàbits de vida saludable. Però quan passen certs esdeveniments en les nostres vides, ens indueixen sentiments com el pànic, la tristesa i l'emoció. Per això es pot dir que bona part de l'estrès és emocional, perquè activa les nostres emocions.
L'estrès emocional també pot desencadenar manifestacions físiques com a augment de la freqüència cardíaca o problemes digestius. La clau per controlar-lo, tant les seves manifestacions emocionals com físiques, és reconèixer els seus propis factors desencadenants i després identificar els mecanismes d'afrontament.
Dos dels principals símptomes de l'estrès emocional són la falta de capacitat de concentració i la dificultat per recordar coses. L'augment dels sentiments d'ansietat, ira, dolor o tristesa també poden ser signes que els seus nivells d'estrès són una mica més alts de l'habitual. Això té gran impacte en la salut física i pot provocar símptomes de fatiga i esgotament.
La quantitat de temps que les persones es veuen afectades per l'estrès emocional també pot diferir. Depenent del desencadenant, l'estrès emocional pot ser agut, episòdic o prolongat. L'estrès emocional agut, per exemple, pot desencadenar-se per situacions extremes puntuals, com una mala notícia, una mort, un diagnòstic inesperat... L'estrès emocional prolongat podria ser causat per un entorn de treball hostil i l'episòdic pot passar cada vegada que l'individu s'enfronta a una situació específica.
Existeixen diferents maneres de controlar l'estrès emocional, però un dels aspectes més importants és identificar els esdeveniments estressants, allò que desencadena aquesta sensació. Fins i tot en els casos inesperats, sempre es poden tenir en compte els escenaris recurrents que potencialment poden causar-ho, com reaccions emocionals fortes.
Un altre punt interessant és l'entrenament en l'atenció plena, en el sentit d'estar atent a les reaccions del cos. És bo preguntar-se on s'està contenint la tensió per provar de localitzar quines parts del cos se senten tenses.
Els exercicis de respiració profunda també poden ajudar a alleujar els símptomes de l'estrès emocional. Així ho demostra, per exemple, aquest estudi dut a terme a Barcelona i de nom Efectes de la respiració controlada sobre els símptomes d'estrès i ansietat en una població de 55 a 65 anys.
I, com sempre, si l'estrès emocional es torna immanejable, és millor buscar ajuda professional d'un psicòleg o treballador social autoritzat, que pot ajudar-lo amb més estratègies d'afrontament.