La situació que estem vivint amb motiu de la pandèmia és tan absolutament excepcional i imprevisible que encara no sabem amb certesa les conseqüències psicològiques que pot provocar en la població. Els primers estudis i la situació que s'ha viscut als països asiàtics demostren que els nivells d'ansietat i depressió augmenten amb motiu del confinament.

El distanciament físic, la impossibilitat de dur a terme una vida social normal i el fet de passar bona part del dia a la casa, són alguns dels motius perquè això passi. Però, sens dubte, un altre dels problemes afegits és la incertesa, una de les qüestions més complicades a què s'han d'enfrontar els milions de persones que estan ara a les seves cases. El fet de no saber quan acabarà, ni quan es podrà recuperar la vida que es feia abans i les conseqüències econòmiques que la pandèmia poden ser un gran motiu de desmotivació en el dia a dia.

Per aquesta raó, és important mantenir-se mentalment forts per evitar atacs d'ansietat importants o pànic. La RAE defineix motivació com el conjunt de factors interns o externs que determinen en part les accions d'una persona. Si aquestes ganes d'actuar es perden, és més fàcil que l'ansietat o la depressió facin efecte. És important mantenir aquesta força interior que ens porta a mantenir l'activitat i les ganes de seguir endavant malgrat les dificultats.

Però com això no és una cosa que sorgeixi igual en totes les persones ni en totes les circumstàncies hi pot haver estratègies que ens ajudin a fomentar la motivació en aquests moments que vivim.

Mantenir una actitud positiva i evitar en la mesura possible els pensaments negatius. Fins i tot en moments com aquests es poden extreure ensenyaments que valguin la pena o es pot passar més temps amb els éssers estimats. És important que quan els pensaments negatius apareguin siguem conscients d'ells i els intentem contrarestar amb altres de caràcter positiu.

Establir una sèrie de metes. Marcar uns horaris, seguir unes rutines, anar augmentant els minuts d'exercici que es fan al dia, proposar-se la lectura de determinats llibres, fer receptes saludables... cada un ha de buscar al seu interior quins són els objectius que poden motivar-lo més, fer un calendari per aconseguir-los i posar-s'hi.

Buscar moments de relaxació. Està clar que aquesta situació és molt complicada per a tothom, per això és necessari buscar durant el dia uns minuts per poder fer exercicis de respiració, de mindfulness o simplement desconnectar.

Ser condescendent. És normal atabalar-se, passar-ho malament i patir per aquesta situació tan inesperada i complicada. Per això cal ser benèvols amb nosaltres mateixos, comprendre que de vegades no és fàcil afrontar el quuè passa i assumir que es poden perdre els nervis i no estar sempre bé.