Des que l'Organització Mundial de la Salut va publicar un informe per Europa en el qual destacava que les dietes mediterrània i nòrdica són molt recomanables per a la salut ―perquè prevenen les malalties cardiovasculars, la diabetis, l'obesitat i la inflamació crònica―, aquests dos estils d'alimentació han disparat l'interès dels científics de tot el món.
Les dues dietes tenen moltes similituds, encara que potser el que més les diferencia és el tipus d'oli que s'utilitza per cuinar. Mentre que en la mediterrània s'utilitza el d'oliva, en la nòrdica el més comú és l'oli de colza. Aquest és, sens dubte, un dels punts més conflictius de la dieta, perquè aquesta classe d'oli procedeix de la colza, però millorat en el seu origen per fer baixar la concentració de determinats components menys saludables com l'àcid eurícic i els glucosinolats. S'obté de les llavors mòltes de les plantes de colza. En la comunitat científica hi havia una certa controvèrsia sobre la idoneïtat d'aquest oli, però en els últims anys la major part de les investigacions han conclòs que el seu baix contingut en greixos saturats i alt en greixos monoinsaturats saludables, i el fet que presenta una alta concentració d'àcid alfa-linolènic ―un omega-3 molt beneficiós―, el converteix en un aliment recomanable.
Si ets dels que vol apuntar-se a la dieta nòrdica, pròpia de països com Dinamarca, Finlàndia, Noruega, Islàndia, Suècia i Grenlàndia i comprovar de primera mà els seus beneficis per a la salut, a més de l'oli de colza, tingues en compte aquests consells i fes una nova llista de la compra.
En primer lloc, aquestes són les bases d'aquesta dieta: augmentar el consum de fruites, verdures i aliments de temporada. I si és possible, ecològics. Prendre més grans sencers integrals, més peix, menys carn i molt pocs aliments ensucrats i processats.
1. Farines integrals
Oblida't del pa blanc. Pensa en els foscos i densos pans del nord, rics en fibra i atapeïts d'hidrats de carboni complexos de gran qualitat. Estan plens de vitamines, minerals i antioxidants molt beneficiosos per a la salut. Un exemple és el Rugbrod, pa de sègol danès elaborat a partir de massa mare.
2. Fruits vermells
Als nòrdics els encanten els fruits vermells, que tenen grans beneficis per al sistema circulatori, mantenint les artèries sanes i disminuint la pressió arterial.
3. Peixos rics en greix saludable
El salmó, les sardines, la tonyina blanca... són peixos rics en omega-3 que redueixen la inflamació crònica dels teixits, milloren la capacitat cognitiva i prevenen les malalties cardiovasculars.
4. Verdures d'arrel i tubercles
Inclou en la teva dieta una gran quantitat de verdures com les pastanagues, les xirivies o les remolatxes, ja que tenen un alt percentatge de fibra i ajuden a controlar els nivells de sucre en sang.
5. Nous i llavors
Igual com succeeix en la dieta mediterrània, les nous són un aliment molt important en la nòrdica. Són riques en zinc, coure, potassi, vitamina E, niacina, antioxidants i greixos monoinsaturats i poliinsaturats.
6. Llegums
Cal incloure llegums almenys tres vegades a la setmana en l'alimentació. Proporcionen proteïnes d'alta qualitat i són riques en nutrients com la riboflavina, la vitamina B6, calci, zinc i ferro.