Aquesta matinada del dissabte 24 al diumenge 25 d'octubre, a les 3 de la matinada seran les 2. Per segona vegada l'any, realitzarem un canvi horari que és una tradició que té lloc a molts països del món amb l'objectiu de reduir al màxim possible el consum energètic.

Els experts diuen que la disminució resultant del consum és del 5%, una xifra no massa rellevant, en principi. Això ha provocat que molts experts hagin qualificat aquesta mesura com a inútil. De fet, aquest podria ser l'últim any que es dugués a terme, perquè la Unió Europea sembla disposada a suprimir-lo a partir de 2021, encara que el cert és que encara existeix molta discrepància sobre això entre els països que la componen.

El cas és que el canvi horari, que té un objectiu econòmic, produeix una sèrie d'alteracions en el nostre organisme. És important tenir en compte que el cicle diari de vigília-son permet organitzar la nostra conducta en el temps i sincronitzar internament la regulació de molts processos biològics, com la temperatura corporal i la secreció d'hormones com el cortisol o la del creixement.

El canvi d'hora pot afectar el cicle diari de vigília-son|somni

Hi ha una relació estreta entre el correcte funcionament del sistema circadiari i l'estat de salut dels individus. I les alteracions en els horaris poden provocar canvis en el nostre organisme, alguns d'imperceptibles per a algunes persones, però no en para d'altres. Els més freqüents són canvis en l'estat d'ànim, migranyes, alteracions menstruals o canvis en la gana.

En qualsevol cas, el millor consell per evitar aquests símptomes és mantenir una bona rutina del son i intentar adormir les hores necessàries i de la millor forma possible. Aquestes són algunes pautes recomanades per seguir.

>Procurar anar-se'n aviat al llit per estar descansat l'endemà. És important adormir el que es necessiti, per estar en el millor estat davant de qualsevol símptoma que pugui aparèixer.

>Són molt importants la temperatura i la humitat de l'habitació. La ideal és la compresa entre els 17 i els 20 graus. Un ambient molt fred o massa calent pot alterar el descans perquè mentre dormim i l'organisme perd la capacitat de regular-la a través de la suor. S'estima que la humitat relativa de l'aire ideal ha d'estar compresa entre el 50% i 70%. En general, intenta evitar l'ambient sec, que resseca la boca i fa difícil la respiració.

>Cuidat amb els sorolls forts i ocasionals, perquè poden alterar el son. No tots reaccionem igual, de fet hi ha qui es desperta pel vol d'una mosca a l'habitació i d'altres poden aguantar sons més forts. Encara així, és més aconsellable el silenci per això és bo aïllar d'alguna forma l'habitació per evitar molèsties.

>Un altre punt important és la comoditat. El llit ha de ser silenciós i rígid i el matalàs ha d'absorbir la transpiració, evitar la dispersió de calor i sostenir el cos de forma correcta. El coixí no s'ha de ser massa baixa per evitar que el clatell vagi cap enrere i les vèrtebres cervicals s'oprimeixin excessivament ni massa gruixuda, perquè inclina el cap cap a davant i obliga a les vèrtebres a estirar-se massa.

Amb un llit còmode i amb un matalàs rígid és fonamental

>És molt recomanable realitzar accions de relaxació abans d'anar al llit, bé sigui un bany calent, una infusió o una estona de lectura a mitja llum per anar tranquils a dormir.