Després del decret d'alarma que ha tornat a aplicar el Govern i les males dades epidemiològiques tant d'Espanya com de la resta d'Europa durant aquesta última setmana, a poc a poc va assentant-se entre la població el convenciment que la pandèmia va per llarg.
Si a l'estiu l'optimisme va fer creure que ja gairebé s'havia derrotat el virus, des del mes d'agost passat les males notícies s'han anat succeint sense parar. I encara que estem aprenent a conviure a marxes forçades amb les noves mesures de protecció social, com el toc de queda i la incertesa, el cert és que tota aquesta situació fa cada vegada més osca en la psicologia de les persones, que no veuen un horitzó clar a curt i mitjà termini.
Els experts recorden que un nivell alt d'estrès prolongat en el temps produeix un impacte negatiu en la salut física i mental a totes les franges d'edat. Les persones grans, perquè viuen sota el risc real del perill que suposa per a la seva salut de forma preferent i perquè estan perdent el contacte amb amics i familiars de manera més acusada. Per a aquells que estan en una franja d'edat entre els 35 i els 65 anys, la preocupació més gran és, a més de la salut, l'econòmica. El risc que suposa per a les seves feines i empreses i el fet de desconèixer que oferirà el futur a curt i mitjà termini està provocant un augment dels trastorns d'ansietat i depressió.
Els millennials i la generació X que no havien acabat de recuperar-se de l'anterior crisi econòmica viuen amb desesperança i desmotivació aquesta nova situació que els porta a veure passar els seus anys de joventut sense poder prosperar, alhora que la seva vida social minvada els ha portat a un canvi radical de vida. Per als nens i adolescents, el confinament i la pandèmia ha provocat un aïllament del qual encara s'estan analitzant les conseqüències, alhora que es dispara l'addicció a les xarxes socials i les pantalles.
En definitiva, un panorama ombrívol al qual és difícil sostreure's però davant del qual cal desenvolupar una certa resiliència per poder superar l'adversitat de la millor manera possible. Al cap i a la fi, totes les generacions han hagut d'enfrontar-se a situacions complicades i han tirat endavant. Aquests són alguns consells per suportar-lo.
>Buscar activitats que generin alegria i plaure i procurar dedicar cada dia una estoneta a realitzar-les. Bé sigui la lectura, la xerrada amb algun amic, un passeig o un bany relaxant. És important trobar un buit al dia per sentir-se bé.
>Fer un esforç per ser agradable amb els altres. Encara que és una situació difícil per a tothom, cal procurar dirigir-se a les persones que hi són al voltant d'una forma amable, per crear una atmosfera agradable, sobretot a la llar, on haurem de passar molt temps els propers mesos.
>Limitar el temps davant la pantalla. Encara que és una bona distracció, cal procurar trobar un equilibri entre els dispositius i un altre tipus d'activitats, preferentment a l'aire lliure. I sens dubte, limitar el temps d'escoltar notícies negatives. N'hi ha prou amb informar-se, no recrear-se.
>Cuidar-se a un mateix. Els experts assenyalen la importància d'establir una rutina amb bons hàbits, tant d'alimentació com d'exercici que permetin portar una vida saludable.
>Controlar els pensaments negatius. Encara que sigui complicat apartar-los del tot en aquests moments, és millor no caure en pensaments circulars que no porten a cap costat. Quan passi, cal buscar una activitat que permeti una certa distracció.
>Meditar. Ara que potser es pugui disposar de més temps a casa, no és una mala opció introduir-se al món de la meditació i el mindfulness, que permet trobar un moment de tranquil·litat i d'assossec mental i convida a la relaxació.
>Demanar ajuda en cas que sigui necessari. No es tracta de ser un heroi. En aquests temps és normal desmoralitzar-se i en cas que la tristesa sigui sempre present, és millor consultar amb un especialista.