Ara que arriben les dates nadalenques, moments en què a les cuines hi ha molta més feina de l'habitual, convé tenir especial cura amb la possibilitat que hi hagi intoxicacions alimentàries. I és que de fet, aquests problemes de salut es produeixen quan un menys ho espera i poden convertir-se en una cosa seriosa i és important tenir-ho en compte.
Per això, a continuació enumerarem deu consells útils que convé sempre tenir ben presents per a així estalviar-nos problemes indesitjats.
Rentar-se les mans
Cal rentar-se bé les mans amb aigua i sabó (tèbia o freda) i assecar-les abans de manipular aliments, després de manipular aliments crus (carn, peix, ous i verdures), després de tenir contacte amb el cubell de les escombraries, anar al bany, sonar-se el nas o tocar una mascota.
Netejar el marbre
S'ha de netejar el marbre abans i, després de preparar els aliments, especialment després que hagin estat tocades per carn crua (incloses les aus), ous crus peix i verdures. No és necessari utilitzar aerosols antibacterians; és suficient que es faci amb aigua calenta i sabó.
Rentar els draps de cuina
Els draps de cuina cal rentar-los amb regularitat i deixar-los assecar abans de tornar a utilitzar-los. Els draps bruts i humits són el lloc perfecte perquè els gèrmens es propaguin i provoquin problemes.
Utilitzar taules de tallar diferents
Convé utilitzar una taula de tallar diferent per preparar aliments crus, com a carn i peix. Això és per evitar contaminar els aliments llestos per menjar amb bacteris nocius que poden ser presents als aliments crus abans que s'hagin cuinat.
Mantenir separada la carn crua
És especialment important mantenir la carn crua allunyada dels aliments llestos per menjar, com amanides, fruites i pa. Això es deu que aquests no es cuinen abans de ser consumits, per la qual cosa no se n'eliminarà cap bacteri que els hagi pogut arribar de la carn crua.
Guardar la carn a la part inferior
Convé cobrir sempre la carn crua i guardar-la a la lleixa inferior del frigorífic, on no pugui estar en contacte amb altres aliments o degotar sobre ells.
Cuinar adequadament els aliments
Ens hem d'assegurar que les aus, el porc, les hamburgueses i les salsitxes estiguin cuinats a alta temperatura sense que quedi carn sense fer al seu interior. No s'ha de rentar la carn crua (inclòs el pollastre o el gall dindi) abans de cuinar-la, ja que això pot propagar els bacteris per la cuina.
Així mateix, cal saber que congelar pollastre cru redueix els nivells de bacteris campylobacter, però no els elimina per complet. La forma més segura de matar tots els rastres de campylobacter és cuinar el pollastre completament.
Mantenir la nevera per sota dels 5 °C
Cal mantenir la temperatura de la nevera per sota de 5 graus centígrads per evitar que els gèrmens nocius creixin i es multipliquin. A més, convé no omplir-la en excés perquè això impedeix que l'aire circuli correctament, la qual cosa pot afectar la temperatura general de l'electrodomèstic.
Refredar les sobres ràpidament
Si s'han cuinat aliments que no es menjaran immediatament, han de refredar-se el més ràpid possible (no més d'hora i mitja) i guardar-los a la nevera o el congelador. Com a mesura de mitjana, es recomana consumir les sobres en les següents 48 hores per evitar problemes.
Respectar les dates de consum
No mengi aliments que hagin vençut la seva data de caducitat, fins i tot si es veuen bé i fan bona olor. Les dates de caducitat es basen en proves científiques que mostren la rapidesa amb què es poden desenvolupar insectes nocius als aliments envasats.