Una de les conseqüències de la pandèmia ha estat que els joves d'entre 18 i 24 anys s'han convertit en el grup d'edat que presenta més símptomes relacionats amb ansietat i depressió durant el confinament de la covid-19, segons un estudi que va dur a terme la Universitat Complutense de Madrid (UCM).
En concret, aquesta conclusió consta al segon informe emès del projecte Estudio nacional representatiu de les respostes dels ciutadans d'Espanya davant de la crisi de Covid-19: respostes psicològiques, desenvolupat per investigadors de l'UCM i és fruit d'una enquesta en línia realitzada l'abril a una mostra de més de 2.000 persones de tot el territori espanyol. Un 34,6% presentava símptomes d'ansietat un 42,9% de depressió, unes xifres que suposen gairebé el doble de les del conjunt de la població.
Les conseqüències les veurem en un futur no molt llunyà, però un estudi recent dut a terme pel Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry (JAACAP) dona una idea del que pot succeir. Segons es conclou, la depressió en els joves, entre les edats de 10 i 24 anys, està associada amb nivells més alts d'ansietat en adults i trastorns per ús de substàncies, pitjor salut i funcionament social, menys èxits econòmics i educatius, i augment de la criminalitat.
Existeixen tractaments efectius per ajudar els nens i adolescents que estan torejant amb la depressió, el problema és que la majoria mai no rep cap tractament i han de fer front a aquest desafiament per si mateixos.
Els participants van ser avaluats per detectar símptomes de depressió a través d'entrevistes amb els nens i adolescents i els seus pares i després van ser seguits fins a quatre vegades, a les edats de 19, 21, 25 i 30 per avaluar la seva salut mental.
Un diagnòstic de depressió en la infantesa es va associar amb una àmplia gamma de pitjors indicadors de benestar en l'edat adulta. Aquests vincles entre la depressió primerenca i els mals resultats en els adults van persistir després de tenir en compte l'exposició primerenca dels participants a adversitats com un nivell socioeconòmic sota, problemes familiars, abús i intimidació.
Els vincles van ser més forts per als nens que van mostrar nivells de símptomes depressius crònicament alts durant la infantesa en lloc d'aquells que van informar símptomes en un sol moment. Aquesta troballa és consistent amb la idea que l'estat d'ànim depressiu persistent, en particular, està associat amb els pitjors resultats a llarg termini en els adults.
Els nens que van rebre serveis especialitzats per abordar els seus desafiaments de salut mental tenien menys probabilitats de tenir problemes de mentals que empitjoressin, en particular ansietat, en entrar en l'edat adulta.