La sal està composta al voltant del 40% de sodi i 60% de clorur. S'utilitza comunament per agregar gust dels aliments o per conservar-los. Els dos elements que la componen ajuden que es duguin a terme funcions molt importants per al cos humà. El sodi és un mineral essencial per a una òptima funció muscular i nerviosa. Per la seva part, el clorur també ajuda a mantenir un desitjable equilibri d'aigua i minerals.

La qüestió és que malgrat que la sal compta amb propietats molt beneficioses i necessàries per al nostre organisme, ingerir massa sal pot redundar en efectes nocius, alguns de més preocupants que d'altres.

Retenció de líquids

Els ronyons necessiten mantenir una proporció determinada de sodi i aigua al cos. Per poder fer-ho, retenen aigua per compensar el sodi extra que s'ha ingerit. Aquesta retenció d'aigua més gran pot provocar inflor, especialment a les mans i els peus, i pot fer que s'augmenti de pes.

Més pressió arterial

Un menjar ric en sal també provoca que flueixi un volum de sang més gran. Això pot provocar un augment temporal de la pressió arterial, que es manté si es menja habitualment amb molta sal.

Problemes derivats de la set

Menjar un menjar salat també pot fer que se t'eixugui la boca o que tinguis molta set. La necessitat de beure és una altra forma a través de la qual el cos prova de corregir la relació sodi-aigua.

L'augment en la ingesta de líquids pot fer que s'orini més del normal. D'altra banda, no consumir líquids després de menjar grans quantitats de sal pot fer que els nivells de sodi del seu cos augmentin per sobre d'un nivell segur, la qual cosa resulta en una condició coneguda com a hipernatrèmia

La hipernatrèmia pot fer que l'aigua es filtri fora de les cèl·lules i a la sang, en un intent de diluir l'excés de sodi. Si no es tracta, aquest canvi de líquid pot provocar episodis de confusió, convulsions o fins i tot posar-se en perill de mort. Altres símptomes d'hipernatrèmia inclouen també inquietud, dificultats per respirar i dormir, i disminució de la micció.

Més risc de càncer d'estómac

Diversos estudis relacionen una dieta alta en sal amb un risc més gran|important de càncer d'estómac. Una revisió científica realitzada sobre més de 250.00 casos va revelar que les persones amb ingestes mitjanes de sal de 3 grams diaris poden tenir fins i tot un 68% més de risc de càncer d'estómac que aquells que consumin 1 gram al dia.