En els últims anys s'ha accentuat un corrent migratori dins dels països per la que milions de treballadors de pobles i ciutats més petites s'estan traslladant a altres ciutats més grans a la recerca de millors feines i qualitat de vida. Però la qualitat de vida en l'econòmic, de vegades va de la mà de pitjors conseqüències per a la nostra salut, tant física com mental.

En el cas de la salut física, dos dels grans inconvenients de la vida a les grans ciutats són l'exposició a la contaminació de l'aire i al soroll del trànsit durant el transcurs de molts anys. Ara, segons una investigació publicada a la Revista de l'Associació Nord-Americana del Cor, es conclou que aquests dos factors estan associats a un risc més gran de desenvolupar insuficiència cardíaca.

"Hem descobert que l'exposició prolongada a contaminants atmosfèrics específics i al soroll del trànsit viari augmenta el risc d'insuficiència cardíaca incident, especialment per a exfumadors o persones amb hipertensió, per la qual cosa són necessàries mesures preventives i educatives", assegura Youn-Hee Lim, autora principal de l'estudi i professora de la Universitat de Copenhaguen. "Per minimitzar l'impacte d'aquestes exposicions, s'han d'implementar polítiques públiques, com mesures de control d'emissions. S'han de fomentar estratègies com deixar de fumar i controlar la pressió arterial per ajudar a reduir el risc individual".

En aquesta investigació, es va examinar l'impacte de l'exposició ambiental a llarg termini, específicament de la contaminació de l'aire i el soroll del trànsit, en el desenvolupament d'insuficiència cardíaca en un grup d'infermeres a Dinamarca durant un període de 15 a 20 anys.

Els investigadors van recopilar dades d'un estudi prospectiu de més de 22.000 infermeres daneses, compost exclusivament per dones. Les dones tenien 44 anys o més en el moment del començament de la investigació i vivien a Dinamarca. Les participants van ser reclutades el 1993 o el 1999, i quan es van inscriure, cada dona va completar un qüestionari complet sobre índex de massa corporal, factors d'estil de vida (tabaquisme, consum d'alcohol, activitat física i hàbits alimentaris), condicions de salut preexistents, salut reproductiva i condicions laborals.

El grup d'estudi vivia en àrees rurals, urbanes i suburbanes de Dinamarca. Per mesurar millor l'exposició individual a la contaminació de l'aire i el soroll del trànsit, els investigadors van mantenir registres de les adreces residencials de cada persona, inclòs qualsevol trasllat a noves residències des de 1970 i 2014. Per determinar els nivells de contaminació de l'aire, les concentracions mitjana anuals de dos components, partícules fines matèria (PM2.5) i diòxid de nitrogen (NO2), es van mesurar utilitzant un sistema danès de modelització de la contaminació de l'aire. Els nivells de soroll del trànsit rodat dins d'un radi de tres quilòmetres des de les adreces residencials dels participants es van estimar utilitzant un sistema model validat anomenat Nord2000 i es van mesurar en decibels (dB), la unitat estàndard per a la intensitat del so.

L'anàlisi de diversos contaminants i els seus efectes sobre la insuficiència cardíaca incident va concloure el següent:

  • Per cada augment de 5,1 µg / m3 en l'exposició a partícules fines durant tres anys, el risc d'insuficiència cardíaca incident va augmentar en un 17%;
  • Per cada augment de 8,6 µg / m3 en l'exposició al NO2 durant tres anys, el risc d'insuficiència cardíaca incident va augmentar en un 10%;
  • Per cada augment de 9,3 dB en l'exposició al soroll del trànsit rodat durant tres anys, el risc d'insuficiència cardíaca incident va augmentar en un 12%
  • L'augment de l'exposició a partícules fines i la condició d'exfumador es va associar amb un augment del 72% en el risc d'insuficiència cardíaca incident.

"Ens va sorprendre com interactuaven dos factors ambientals, la contaminació de l'aire i el soroll del trànsit," assegura Lim. "La contaminació de l'aire va contribuir en gran manera a la incidència d'insuficiència cardíaca en comparació amb el soroll del trànsit; tanmateix, les dones exposades tant a nivells alts de contaminació de l'aire com al soroll del trànsit van mostrar l'augment més gran en el risc d'insuficiència cardíaca. A més, al voltant del 12% del total de participants de l'estudi tenia hipertensió al moment d'inscriure's en l'estudi. Tanmateix, el 30% de les infermeres amb incidència d'insuficiència cardíaca tenien antecedents d'hipertensió i eren la població més susceptible a l'exposició a la contaminació de l'aire".