La crisi de subministrament i matèries primeres es va fer evident a finals d'estiu amb el sector de l'automòbil. Ràpidament, la problemàtica es va traslladar a tot el sector metal·lúrgic i ja s'ha estès a productes bàsics i d'alimentació, tenint en compte que, molts d'ells requereixen de materials per uns envasos que, ara mateix, són escassos. La pandèmia de la Covid-19 va alterar tota la cadena i, en un efecte acumulat, ara es paga, per aquesta banda, les conseqüències. El darrer sector que ha posat l'alerta és el farmacèutic.
La manca de subministrament d'un nombre elevat de medicaments és un problema de naturalesa global, que no només afecta Catalunya sinó tots els països del nostre entorn .És complex i multifactorial i en realitat, no hi ha una sola causa que pugui explicar l'absència de determinats medicaments a les nostres farmàcies i als nostres hospitals, sinó diverses. Des de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris han elaborat una llista on, ara mateix, es registren 475 medicaments que poden tenir problemes a l'hora de trobar a les farmàcies.
La llista
Pots consultar la llista completa però t'avancem els més freqüents que també tenen seriosos riscos.
- PARACETAMOL CIPLA 1G COMPRIMITS EFERVESCENTS EFG, 40 comprimits
- STREPSILS pastilles per xupar, gust a llimona
- DEXMEDETOMIDINA ACCORD 100 MICROGRAMS/ML CONCENTRAT PER SOLUCIÓ PER PERFUSIÓ EFG, 4 vials de 10 ml
- BUSULFAN ACCORD 6 MG/ML CONCENTRAT PER SOLUCIÓ PER PERFUSIÓ EFG, 8 vials de 10 ml
- ENALAPRIL/LERCANIDIPINO CINFA 10 MG/10 MG COMPRIMITS AMB PEL·LÍCULA EFG, 28 comprimits
- NUROFEN PEDIÀTRIC 40 MG/ML SUSPENSIÓ ORAL SABOR MADUIXA, 1 flascó de 150 ml
- MUCOSAN PEDIÀTRIC 3 mg/ml XAROP, 1 flascó de 200 ml
- CITALOPRAM QUALIGEN 30 mg COMPRIMITS RECOBERTS AMB PEL·LÍCULA EFG, 28 comprimits
- TRANKIMAZIN 0,50 mg COMPRIMITS, 30 comprimits
- AUGMENTINE 875 mg/125 mg POLS PER SUSPENSIÓ ORAL, 30 sobres
- DERIPIL GEL, 1 tub de 70 g
- PRIMPERAN 10 mg, 30 comprimits
Així doncs, trobem pastilles antiinflamatòries, gels, fàrmacs contra la pressió, productes de pediatria, entre molts altres. Les situacions són més perilloses per uns que altres. Però en totes, demana que es mirin altres medicaments que, normalment existeixen i tenen els mateixos principis actius i les mateixes vies de subministrament. En paral·lel, l'Organització de Consumidors i Usuaris, OCU, denuncia l'abús que estan fent algunes farmacèutiques amb la situació. És el cas del medicament Aspen, per al tractament de càncer que es comercialitza amb normalitat des del 2014.
Els preus es disparen
Darrerament però, ha pujat els preus de 5 a 30 vegades. A l'Estat espanyol, aquesta estratègia va acabar amb la retirada voluntària de la comercialització d'aquests medicaments per part del laboratori Aspe, de manera que actualment l'única manera d'aconseguir-lo és mitjançant un procediment especial habilitat per l'Agència Espanyola de Medicaments (AEMPS) per aconseguir portar aquests mateixos medicaments des d'altres països però pagant un preu molt superior a l'inicial. En canvi, a Itàlia, l'autoritat nacional de la competència va arribar a multar la farmacèutica amb 5 milions d'euros per abús de la seva posició dominant. I la Comissió Europea està investigant el laboratori per determinar si, a nivell de la UE, ha abusat de la seva posició dominant al mercat violant les normes de dret de la competència vigents.
Quin serà el desenllaç? L'Associació Espanyola de Medicaments Genèrics (AESEG) admeten que "hi ha certa preocupació", sinó a curt termini, sí mirant a l'horitzó. "Ara per ara, no hi ha cap alarma en la fabricació de medicaments, ni genèrics ni de marca", explicava el secretari general d'AESEG, Ángel Luis Rodríguez de la Cuerda, a l'Agència EFE. No obstant això, la crisi de desproveïment, l'energètica i la de subministraments farmacèutics s'han acabat trobant en un mateix punt que ja fa massa dies que està encallat.