Els nens exposats a la contaminació de l'aire tenen probabilitats més altes de desenvolupar de malalties cardíaques i altres malalties en l'edat adulta, segons un nou estudi que han dut a terme experts de la Universitat de Stanford als Estats Units.

La investigació, publicada a la revista Nature Scientific Reports, és la primera en analitzar els efectes de la contaminació de l'aire a nivell cel·lular i se centra simultàniament en els sistemes cardiovascular i immunològic dels nens. Els resultats confirmen altres investigacions prèvies que concloïen que l'aire contaminat pot alterar la regulació genètica i afectar la salut a llarg termini.

L'estudi ha demostrat que la contaminació que pateixen els nens els pot afectar severament quan són adults

Les dades són "prou convincents" per evidenciar que la contaminació de l'aire causa canvis en el sistema immunitari i cardiovascular associats no només amb l'asma i les malalties respiratòries, afirmen. Sembla que fins i tot una breu exposició a la contaminació de l'aire en realitat pot canviar la regulació i expressió dels gens dels nens i potser alterar la pressió arterial, la qual cosa podria establir les bases per a un risc més alt de malaltia en el futur.

L'estudi

Els investigadors van estudiar un grup de nens de 6 a 8 anys en Freixe, Califòrnia, una ciutat amb alts nivells de contaminació de l'aire del país a causa de l'agricultura industrial i els incendis forestals. Els experts van estimar les exposicions mesurades a la contaminació de l'aire durant 1 dia, 1 setmana i 1, 3, 6 i 12 mesos en cada participant. Quan es van combinar amb qüestionaris de salut i demografia, mesuraments de pressió arterial i mostres de sang, les dades van començar a pintar un panorama preocupant.

Els científics van utilitzar una forma d'espectrometria de masses per analitzar les cèl·lules del sistema immunitari per primera vegada en un estudi de contaminació. L'enfocament va permetre mesuraments més sensibles de fins a 40 marcadors de cèl·lules simultàniament, proporcionant una anàlisi més profunda dels impactes de l'exposició a la contaminació que abans.

Una de les troballes va resultar ser que l'exposició a partícules fines conegudes com a PM2.5, monòxid de carboni i ozó al llarg del temps està relacionada amb una metilació més gran, una alteració de les molècules de l'ADN que poden canviar la seva activitat sense canviar la seva seqüència. Aquest canvi en l'expressió genètica pot transmetre's a les generacions futures.

Els investigadors també van trobar que l'exposició a la contaminació de l'aire es correlaciona amb un augment de monòcits, glòbuls blancs que juguen un paper clau en l'acumulació de plaques a les artèries i possiblement podrien predisposar els nens a malalties cardíaques en l'edat adulta.

El sistema immunitari i les malalties coronàries són les principals conseqüències negatives de la contaminació

L'estudi es va realitzar en nens predominantment hispans, perquè segons les dades són els que estan més exposats a la contaminació per les localitzacions en les quals viuen, sobretot pel trànsit de vehicles. Tenint en compte que, entre els adults hispans, la prevalença d'hipertensió no controlada és més gran en comparació amb altres ètnies als Estats Units, es posa de manifest la importància de prendre mesures davant la contaminació de l'aire.