El confinament ha tingut un impacte positiu en el medi ambient de les grans ciutats. Les xifres de la qualitat de l'aire van millorar substancialment en aquest període, com demostren les dades de la ciutat de Barcelona, on la reducció del diòxid de carboni i del carbó negre va ser del 50% aproximadament.
Tanmateix, els nivells d'ozó van augmentar entre un 33% i un 57% a la capital catalana, segons un estudi publicat a The Science of the Total Environmental que va analitzar l'impacte en l'aire durant un mes de confinament i que ha estat presentat per la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica. Segons els experts, l'estudi ha permès veure els resultats que es poden aconseguir mitjançant la implementació de zones de baixes emissions a les grans ciutats.
Els experts que han participat en l'estudi asseguren que la pandèmia de la Covid-19 està provocant una sèrie de conseqüències sanitàries, ambientals i socioeconòmiques sense precedents en la història de la humanitat. Les mesures de confinament totalment excepcionals que s'han imposat, han deixat buits els carrers de les ciutats, pràcticament sense vehicles, el que ha derivat en un experiment involuntari que ha permès valorar el que passaria sense vehicles de combustió, permetent només el transport públic i el transport de subministraments bàsics.
És important tenir en compte que cada any la contaminació de l'aire provoca greus problemes de salut i morts, ja que només el 2017 hi va haver 4,9 milions de morts a tot el món a causa d'aquesta causa. De fet, aquest any 2020, i tot i que encara són necessaris més estudis, algunes investigacions ja indiquen que la Covid-19 té un grau d'agressivitat més important quan l'aire està contaminat.
En concret, un petit augment en l'exposició a llarg termini a les partícules PM2,5 –presents en l'aire contaminat de les ciutats– condueix a un increment de la taxa de mort per covid-19, en una magnitud d'augment vint vegades major. Els resultats d'aquesta investigació subratllen la importància de continuar i fer complir les regulacions de contaminació de l'aire per protegir la salut humana durant i després de la crisi de la Covid-19, asseguren des de la SEPAR.
L'estudi destaca així mateix que la reducció del trànsit també ha tingut conseqüències per al soroll. Els mesuraments de la zona cèntrica de la ciutat de Barcelona, indiquen una disminució mitjana de la pressió sonora del 50%, passant de 67 a 61 dB.
Amb la presentació d'aquestes dades, la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica ha presentat l'Any SEPAR 2020-2021 per la Qualitat de l'Aire, Canvi Climàtic i Salut, amb el suport de tres ministeris: el Ministeri de Sanitat, el Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. L'objectiu d'aquest nou any de sensibilització és posar en relleu la necessitat de millorar la qualitat de l'aire i cuidar el medi ambient.