Les cuines de gas es troben en milers de llars arreu d'Europa. Tanmateix, aquest electrodomèstic tan comú pot ser un greu perill per la salut dels que les posseeixen. Segons un estudi de la Universitat Jaume I, els contaminants que expulsen les cuines de gas maten anualment 40.000 persones a la Unió Europea i el Regne Unit. Els gasos que generen aquestes cuines són nocius i estan relacionats amb malalties del cor i pulmonars, fet sobre el qual es té molt poca consciència pública, segons denuncien els investigadors. 

La investigació atribueix 36.031 morts primerenques cada any a les cuines de gas a la UE i 3.928 al Regne Unit. A més, els experts apunten que les seves estimacions poden ser conservadores, ja que només han tingut en compte els efectes sobre la salut del diòxid de nitrogen (NO2), i no d'altres gasos com el monòxid de carboni i el benzè. "L'abast del problema és molt pitjor del que pensàvem", ha declarat la investigadora principal de l'informe, Juana María Delgado-Saborit, a The Guardian. La mateixa investigadora apuntava que l'any 1978 ja es va constatar per primer cop que el NO2 de les cuines de gas era perjudicial, "però només ara podem xifrar la quantitat de vides escorçades", ha sentenciat.

Una de cada tres llars de la UE cuina amb gas, arribant al 54% de les llars al Regne Unit i a més del 60% a Itàlia, els Països Baixos, Romania i Hongria. En tots aquests casos les persones s'exposen a respirar els gasos fòssils que es cremen pel seu funcionament, els quals inflamen les vies respiratòries. 

Regulació de la UE 

El diari britànic subratlla que en els darrers anys, la UE ha endurit la seva normativa respecte a la qualitat de l'aire, però aquesta no apel·la a la qualitat de l'aire a l'interior de les llars. L'Aliança Europea de Salut Pública (EPHA) ha instat els responsables polítics a eliminar gradualment les cuines de gas establint límits d'emissions, oferint diners per ajudar a canviar a cuines més netes i obligant els fabricants a etiquetar les cuines amb els seus riscos de contaminació.

"Durant massa temps ha estat fàcil descartar els perills de les cuines de gas. Com els cigarrets, la gent no pensava gaire en els impactes sobre la salut i, com els cigarrets, les cuines de gas són un petit foc que omple la nostra llar de contaminació", ha afirmat Sara Bertucci de l'EPHA. Per protegir-se de l'impacte negatiu d'aquestes cuines es recomana obrir les finestres quan es cuina i engegar l'extractor. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!