La fibra és un element clau per prevenir malalties com la diabetis o la hipertensió. Així ho va demostrar una investigació, liderada pel Col·legi Americà de Cardiologia, en la qual es va proporcionar als participants una dieta d'entre 1.200 i 1.500 calories en les quals es van incrementar les quantitats diàries recomanades de fibra en un 25%.

Els resultats van mostrar que durant 6 mesos, la dieta alta en fibra va provocar les següents conseqüències: un 9% de reducció en els nivells de colesterol dolent, un 23% de reducció dels triglicèrids, un 15% de la pressió arterial sistòlica i un 28% en els nivells de sucre en sang en dejú. Es tracta, sens dubte, segons els investigadors, d'unes xifres molt considerables.

Integral

L'estudi demostra els importants beneficis de l'augment del consum de fibra per la salut

Els experts van concloure que la fibra és un excel·lent aliment per als bacteris intestinals saludables, el microbioma, que digereixen la fibra en fragments anomenats àcids grassos de cadena curta que milloren el metabolisme dels lípids, redueixen el colesterol, ajuden a controlar el sucre a la sang i a reduir la inflamació.

Hi ha dos tipus de fibra, la soluble i la insoluble. La millor manera d'incrementar-ne el consum és augmentant la quantitat de fruita i verdura en l'alimentació. Això sí, quan s'incrementa el seu consum, s'ha d'augmentar també el d'aigua durant el dia, perquè si no, pot causar molèsties i restrenyiment.

Aquests són alguns consells per augmentar-ne el consum en la dieta:

  • Els aliments amb més presència de fibra insoluble són la farina de blat, el segó, els cereals en general, les fruites molt madures, els pèsols, la col de cabdell i els tubercles.
  • Els aliments amb més presència de fibra soluble són la civada, les mongetes, els llegums en general, les prunes, les pastanagues o els cítrics.
  • La fibra és present a la pell o la closca que recobreix molts d'aquests aliments, per la qual cosa no s'ha de retirar i sí incloure-la en l'alimentació.
  • Sempre s'ha d'optar pels cereals integrals i mai pel pa blanc, que a més augmenta la glucosa en sang.

És aconsellable incloure també en la dieta fruita seca, com les prunes i el raïm, que tenen molt de contingut en fibra.
Panses

Una dieta rica en fibra contribueix a la reducció del colesterol, ajudA a controlar el sucre a la sang i a reduir la inflamació

  • Acostumar a revisar-se les etiquetes dels aliments, on sol aparèixer detallat el percentatge de fibra de cada aliment i decantar-se pels que en tenen més.

Això sí, és aconsellable no començar a consumir gaire fibra d'un dia per l'altre si no s'hi està acostumat. És millor introduir-la de forma gradual.