Actualment s'estan fent entre 5.000 i 8.000 proves PCR diàries per detecar el coronavirus, però l'objectiu és arribar a les 13.000 aquesta mateixa setmana a través de l'atenció primària i amb el programa Orfeu, que ha començat dilluns. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat davant les càmeres de TV3 que fins ara s'han fet unes 300.000 proves PCR a unes 200.000 persones. Les residències continuen sent una prioritat perquè són "punts crítics". La consellera també ha detallat que se'n faran als Mossos que hagin tingut símptomes. D'aquesta manera, ha detallat que hi ha persones que donen positiu durant molts dies però se'ls pot donar l'alta mèdica perquè ja no transmeten el virus. Així, Verges ha detallat: "Fent PCR estem coneixent més el virus i com es comporta".

Les proves PCR podrien ser un bon orientador a l'hora d'avançar en la desescalada. Precisament, la consellera ha exposat: "Barcelona ens preocupa per la seva àrea metropolitana, hi ha municipis grans i aglomerats", i ha insistit que el "rebrot és més gran en aquesta situació". Ara bé, sota aquests paràmetres, Barcelona podria quedar aïllada si s'aplica el desconfinament per zones? Vergés ha subratllat que des de l'executiu català sempre s'ha dit que "era molt precipitat posar calendaris" i que de moment, "avui continuarem treballant amb tot l'equip per presentar demà una proposta a Sánchez" de cara a la fase 1 que podria començar (o no) dilluns que ve. 

Malgrat que la tendència de l'epidèmia va a la baixa, "la incidència de nous casos és molt alta". De fet, en el mapa per zones, Catalunya Central i Barcelona s'assenyalen com les zones més fosques, lluny de la més clara que són les Terres de l'Ebre. La consellera s'ha mostrat especialment preocupada pel moviment de persones dins l'àrea metropolitana i com això podria afectar el comportament de la pandèmia. "Hi ha persones que van a treballar a Barcelona ciutat, cal preveure què podria passar si a més d'aquesta mobilitat, n'hi sumem d'altres".

Així, Vergés no ha estat gaire clara, però ha deixat entreveure que és possible que hi hagi diferències entre zones i que no totes entrin a la fase 1 a partir de la setmana que ve.

La posició "prudent" de l'OMS

Per altra banda, i quan se li ha preguntat pel temps de reacció davant la crisi sanitària, la consellera ha exposat que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va tenir inicialment una posició "molt prudent" i que segurament hagués ajudat més "una visió més escalada del que passava a Wuhan".