Uns 60.000 andorrans passaran, a partir de dilluns i durant 10 dies, per algun dels 59 "Stop Labs", que funcionaran com el Centre Intermedi de Control i com un autoservei: es faran els test ràpids del coronavirus sense que els ciutadans baixin del cotxe.

Es someteran a la prova per determinar si són portadors de la Covid-19, si han passat la malaltia o si encara no han tingut contacte amb ella, segons informen els organitzadors.

Els "Stop Labs" s'ubicaran en aparcaments, principalment, i estaran integrats per tres voluntaris i una taula on s'extraurà la mostra, s'analitzaran els anticossos i es processaran els resultats.

Un voluntari amb formació sanitària s'encarregarà d'obtenir la mostra, un segon voluntari la processarà i el tercer introduirà el resultat a la base de dades.

ACTUA INNOVACIÓ

Segons ha explicat el director d'Actua Innovació (institució públic-privada que busca fomentar la innovació al país i que aquest pugui funcionar com un laboratori), Marc Pons, des d'aquest dijous fins a diumenge haurà passat la prova un miler de nuclis familiars: 2.500-3.000 persones.

Així, de dijous a diumenge s'està activant l'operatiu amb voluntaris, i des de dilluns es farà el cribatge a la població en general.

El criabatge a la població és "un repte de país molt gran", una d'operativa sense precedents al país i que mobilitza més recursos i persones que unes eleccions a Andorra.

El director del departament de Protecció Civil d'Andorra, Cristian Pons, ha destacat que es fa pel bé comú: "Tots de forma individual formem part d'aquest projecte".

Així, el cribatge massiu permetrà obtenir una "fotografia" de la situació epidemiològica del país i, amb un segon test, es veurà també com evoluciona.

Aquestes dades permetran, a nivell de país, prendre decisions partint de dades rigoroses, i a més serà "una contribució científica a nivell internacional", ja que l'estudi científic permetrà resoldre preguntes que ara no tenen resposta.

L'estudi parteix de la premissa de què al voltant d'un 10% de la població està afectada per la Covid-19, una dada que es reforça amb les proves realitzades ja al personal sanitari i als voluntaris.

Pons ha assegurat que ja estava previst, per la qual cosa ja es va disposar una borsa de voluntaris en previsió de les baixes, amb la qual cosa "no està afectant excessivament l'operativa".

Segons el director d'Actua Innovació, un dels "primers objectius" de l'estudi científic era poder aïllar sanitaris i voluntaris que poguessin ser contagiosos sense saber-ho.

PREPARAT PER AL GRUIX DE LA POBLACIÓ

El director de Protecció Civil, Cristian Pons ha explicat que ja està tot llest, el material ja està distribuït, hi ha dos coordinadors per a cada zona perquè puguin resoldre les incidències locals de manera immediata, i els voluntaris ja han rebut la formació necessària.

Demà s'activarà un "centre de coordinació" que tindrà la missió de "resoldre com més aviat millor les incidències que hi pugui haver", i comptarà amb un representant de Protecció Civil, un de bombers, un altre del Ministeri de Salut, un d'Actua Innovació i de la Creu Roja.

Només falta obrir les portes de tots els "Stop Labs" dilluns; la població hi anirà al que l'indiqui l'ajuntament, segons la parròquia en què estigui inscrit, a l'hora indicada i amb les persones que convisqui, amb el vehicle i amb la màscara posada.

Una vegada allà, un primer voluntari els identificarà i els donarà unes etiquetes que permetran després identificar les corresponents mostres; el sanitari farà la punxada al dit per obtenir les poques gotes de sang necessàries per fer la prova d'anticossos.

Un altre voluntari estarà pendent dels resultats i un tercer introduirà aquests resultats al sistema informàtic; "hem replicat el protocol que se segueix als laboratoris clínics", ha assegurat Marc Pons.

El director d'Actua Innovació ha exposat que una de les preocupacions de l'equip que lidera l'estudi científic era la de "buscar l'equilibri", no prioritzar la salut per sobre del dret a la intimitat i a la protecció de les dades personals.

Marc Pons ha insistit que no es pot rastrejar una persona si no que les dades es tractessin sempre de forma agregada, i s'ha optat per fer-ho així malgrat que "ha complicat molt la logística".

El director de Protecció Civil ha recordat que no s'acceptarà ningú que no s'hagi inscrit prèviament i tingui hora assignada, i ha demanat de respectar les indicacions.

Així mateix, i encara que ja estigui tot preparat i aquests dies es vagi reajustant alguns serrells que hagin pogut quedar per tancar, hi haurà coses que s'hauran d'anar ajustant, per la qual cosa els responsables de l'operatiu recorden que són molts recursos a coordinar, tant humans com materials, i demanen paciència i comprensió a la població.

Cristian Pons ha afirmat que "és una feina d'equip" i ha posat en relleu la predisposició de totes les parts per posar en marxa aquesta operativa, des dels comuns fins a les entitats privades que col·laboren.

ANDORRA ES CONVERTEIX EN LABORATORI

Fa temps que des del Govern i institucions com Actua reforcen la idea que la mida d'Andorra la fa ideal per ser un laboratori on provar innovacions tecnològiques.

Aquí s'emmarca la idea d'Actua Innovació de realitzar aquest estudi científic, i el Ministeri de Salut, juntament amb Servei Andorrà d'Assistència Sanitària, va recollir el testimoni veient l'interès cientificotècnic que comporta.

"És el moment de creure'ns-ho", que Andorra pot ser un bon Living Lab, explica Marc Pons, que apunta que l'estudi, a part de donar resposta al moment sanitari, pot servir per al desenvolupament futur d'una indústria de biotecnologia al país o a generar el denominat turisme de salut.