El creixement de contagis de coronavirus a Barcelona ciutat gairebé s’ha triplicat aquesta setmana. Segons les dades de l’Ajuntament a partir dels PCR positius, la darrera setmana es van registrar 458 casos, la qual cosa multiplica la xifra de la setmana anterior, que va ser de 164 nous positius.
De nou els districtes de l’Eixample i Sants-Montjuïc són els que apareixen més afectats, amb 119 i 116 casos la setmana passada, quan l’anterior havien registrat 45 i 29, segons les dades del Consorci Sanitari de Barcelona.
La resta de districtes també creixen però es mantenen en xifres inferiors a aquests dos. Nou Barris va registrar 41 casos la setmana passada; Sant Martí, 39; Sant Andreu, 35; Ciutat Vella, 32; Les Corts 23; Horta-Guinardó, 18; Sarrià-Sant Gervasi, 16; i Gràcia, 16.
24 brots actius
Segons l'Ajuntament de Barcelona, els nous casos es registren en la franja d’edat de 15 a 34 anys, que representen 86 dels 247 casos que es van detectar només divendres, i entre 35 i 64 anys, que representen 119.
Amb aquestes dades, el nombre bàsic de reproducció del Covid-19, és a dir, el nombre de casos nous que pot contagiar cada persona infectada, ha pujat a Barcelona ciutat a 1.57.
El consistori xifra en 24 els brots actius del coronavirus a la ciutat, la majoria són de pocs casos i s’han registrat en contextos d’oci familiar i d’amistats.
Colau: "no es pot comparar a Lleida"
L'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha comparegut aquesta tarda per assegurar que la situació de Barcelona no és alarmant i no es pot comparar a les de Lleida i el Segrià. Tot i admetre preocupació per aquesta evolució, ha descartat la possibilitat d'adoptar mesures dràstiques com un confinament perimetral o domiciliari.
Això no obstant, la setmana anterior ja es van disparar les alarmes al Govern de la Generalitat arran de les dades de Barcelona, i la consellera, Alba Vergés, es va referir a l'existència de brots, tot i que de menor importància que els de Lleida, però no els va concretar. Davant de les dades de Salut, que ja apuntaven una tendència a l'alça, l’Ajuntament va argumentar que les xifres de la conselleria incloïen els resultats dels test ràpid, ELISA i epidemiològic, i alguns d’aquests casos podien indicar només persones infectades anteriorment i que ja havien passat la malaltia.
De fet, segons les dades de la conselleria de Salut, les xifres a Barcelona es multipliquen quan s'hi afegeixen, a més, els casos considerats sospitosos. Segons Salut, els casos positius acumulats a Barcelona, és a dir, amb prova diagnòstica ja sigui PCR, test ràpid o ELISA, són 21.237, i els sospitosos, és a dir, sense confirmació epidemiològica, 101.397. Segons el Consorci Sanitari de Barcelona, els casos totals confirmats són 15.924.