El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha demanat a YouTube que retiri setze vídeos que promocionen tractaments no científics per curar el coronavirus. Aquests vídeos, que ja sumen més de 340.000 visualitzacions a la plataforma, presenten suposats investigadors que asseguren haver trobat un remei a la malaltia i atribueixen la manca de reconeixement de les autoritats sanitàries als interessos de la indústria farmacèutica.

L'informe del CAC, revisat pel Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB), apunta que aquestes persones asseguren a les gravacions que substàncies com el clorit de sodi o el diòxid de clor, ingerides o aspirades, són efectives per tal de combatre el Covid-19. Quinze dels setze vídeos, a més, han estat publicats al mes de març, fins i tot després de l'aprovació de l'estat d'alarma.

A més, en alguns dels vídeos es posa en dubte l'origen del coronavirus —fent referència a teories conspiratives en relació amb la seva propagació voluntària o involuntària des d’estaments militars— i es qüestiona la necessitat de les mesures de protecció, com ara el distanciament social.

EFE

El protagonista d'un dels vídeos, per exemple, afirma que el contagi del coronavirus es pot evitar ingerint determinades plantes i fongs medicinals i que el clorit de sodi, un producte químic que segons ell es comercialitza com a desinfectant, pot curar el Covid-19.

El president del CAC, Roger Loppacher, ha apuntat que "és molt greu que creïn falses expectatives sobre suposats tractaments curatius" i ha destacat que "el que necessiten els nostres investigadors i personal mèdic és tot el nostre suport i no, en canvi, desinformació que només contribueix a entorpir la seva tasca, ja de per si molt difícil”.

Per la seva banda, Jaume Padrós, president del Col·legi de Metges de Barcelona, ha afegit que és "absolutament immoral que, en un moment d’emergència i d’enorme incertesa i tensió com el que estem vivint, es difonguin missatges i continguts d’aquest tipus".

Seguim totes les notícies i el minut a minut sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món.