El 90% de pacients que s'atenen al CAP de Camprodon, al Ripollès, són persones de segona residència. No hi estan empadronats i han aprofitat l'inici de Setmana Santa per saltar-se el confinament esquivant els controls policials.
Així ho ha confirmat l'alcalde, Xavier Guitart, a SER Girona, on també ha manifestat les queixes dels treballadors dels supermercats de la vila que asseguren que el 90% de clients que hi van a comprar no són de Camprodon.
Guitart ha recordat que els serveis públics estan pensats per atendre les 3.500 persones censades a tota la Vall de Camprodon i això suposa un risc si hi ha una punta de contagis a la zona. Això ha comportat, diu l'alcalde, certs recels entre els camprodonins i els residents temporals.
Sobrepoblació durant el confinament al Ripollès
La situació que es viu a Camprodon és generalitzada a tota la comarca. Els alcaldes del Ripollès alerten que hi ha municipis amb sobrepoblació pel confinament i això afecta directament als serveis bàsics.
En concret, preocupa l'Hospital de Campdevànol, que té les dimensions i la capacitat per assistir la població que viu regularment al Ripollès, però "en cap cas" al nombre actual.
Els casos de coronavirus ja superen el centenar al Ripollès i a l'hospital comarcal hi ha ingressades 29 persones. Les crítiques, 6 persones, han estat traslladades a l'Hospital Josep Trueta de Girona.
🔵L’@HospCampdevanol i l’ÀBS Ribes-Campdevànol han diagnosticat 74 casos positius per #coronavirus
— Hospital de Campdevànol (@HospCampdevanol) April 6, 2020
🔹S’han registrat 5 defuncions des de l’inici de la pandèmia
🔹 Hi ha 29 persones ingressades positives en #COVID19 o amb símptomes, i 6 pacients traslladats a altres centres pic.twitter.com/FZ4mix2IPx
Famílies senceres
Famílies senceres que tenen la segona residència al Ripollès van pujar "massivament" cap als pobles de la comarca a passar el confinament quan es va declarar l'estat d'alarma. Un confinament que s'ha allargat quinze dies més i que provoca un "trasbals" als alcaldes d'aquestes poblacions.
El president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, explica que el primer cas que van tenir d'infectat per la covid-19 va ser una persona d'Igualada que té una segona residència en un poble de la comarca. Això provoca un "principi de col·lapse". "Podríem tenir una situació controlada i ara no la tenim ja que hem d'atendre una sèrie de gent que hauria de ser atesa en altres hospitals", assenyala el president del CCR. Colomer destaca que el Ripollès "va ser l'última comarca" on va arribar el virus.
Un altre aspecte que preocupa és el fet que moltes famílies van pujar amb els nets i els avis, mentre que els pares han tornat a la ciutat a treballar. És el cal de Ribes de Freser. La seva alcaldessa, Mònica Santjaume, recorda que la gent gran és un col·lectiu de risc i que els nets podrien passar la malaltia. "Sense els pares aquí, si hi ha un contagi com ens en fem càrrec", lamenta.