Al món hi ha 170 països afectats per la pandèmia del coronavirus liderats per homes i 22 per dones. Què passaria si arribés el dia que les dones concentressin tot el poder del planeta? Fa una setmana un article de la prestigiosa revista Forbes relacionava l’èxit en la gestió de la lluita contra el coronavirus i el lideratge femení. Es titula Què tenen en comú els països que han donat una millor resposta a la Covid-19? Dones líders”. Com era de preveure ha estat tan viral com polèmic, però si una cosa és certa és que les xifres no enganyen, i precisament els estats on hi ha menys mortalitat registrada els governen presidentes o primeres ministres.
L’article parla d’Alemanya, Taiwan, Nova Zelanda, Islàndia, Finlàndia, Noruega i de Dinamarca. Tot i que és cert que aquests estats compateixen els trets de ser illes i territoris de baixa densitat de població, s’hi han aplicat mesures de contenció molt diverses que han confluït en una contenció del virus.
Un puntal d’aquesta gestió n’ha estat l’estratègia de comunicació. Totes les presidentes van preferir des del primer símptoma del virus passar-se de frenada que arriscar la salut. Iniciatives innovadores com captar influencers per conscienciar la població, fer rodes de premsa per infants o comunicar amb transparència rebaixa de sous públics demostren que les líders polítiques han tirat per la via de l’empatia enlloc de politizar la crisi. En aquesta peça n’analitzem cada cas. Totes les xifres i dades són fins el 7 de maig.
Islàndia
L’illa nòrdica, amb una població de menys d’un milió habitants, registra un total de 1,799 casos i només 10 morts. Els casos actius en són 39. Islàndia, sota el lideratge del primera ministra Katrín Jakobsdóttir, ofereix tests gratuïts a tots els seus ciutadans i ja és cas d’estudi en taxes de difusió i mortalitat de la Covid-19. El país, que no va arribar a tancar ni escoles ni guarderies, ja ha obert instituts i universitats i petits negocis, amb restriccions, i permet l'activitat esportiva en grups reduïts en espais exteriors. Les reunions es poden fer fins a 20 persones, que s’augmentarà a 50 els propers dies.
Taiwan
L’illa asiàtica té 23 milions d’habitants i ha registrat 440 morts. A Tsai Ing-wen no li va tremolar el pols i ja al gener, amb el primer símptoma del coronavirus, va aplicar 124 mesures per bloquejar-ne la propagació. Ara està enviant 10 milions de mascaretes als Estats Units i Europa.
Nova Zelanda
A Nova Zelanda hi viuen cinc milions de persones i hi ha hagut 21 morts per coronavirus. Fins ahir hi havia només dos casos actius d’un global de 1,489 des de l’inici de la pandèmia. Jacinda Ardern va imposar l’autoaïllament als residents que entraven a Nova Zelanda quan només hi havia sis casos a tot el país i va prohibir l’entrada d’estrangers per complet poc després. Aquesta setmana ha anunciat que es podrà tornar a jugar a Rugby -a una lliga local anomenada New Zealand Investec- quan es passi del nivell 3 al 2 de l’estat d’alarma.
Noruega
Noruega té 5 milions d’habitants i hi han perdut la vida pel coronavirus 216 persones. Fins dijous s’havien registrat un total de 7,996 casos. La primera ministra, Erna Solberg, va tenir la idea innovadora d’utilitzar la televisió per parlar directament amb els nens sobre el coronavirus. L'executiu conservador va aprovar al març una legislació d'urgència que li dóna amplis poders per prendre mesures en relació amb la pandèmia, encara que les disposicions legals poden frenar-se un dia després si un terç de els parlamentaris ho decideix. La llei, amb vigència d'un mes, ha estat perllongada fins al pròxim 27 de maig.
Finlàndia
Finlàndia té cinc milions i mig d’habitants i 252 víctimes del coronavirus d’un total de 5,573 casos. Sanna Marin es va convertir en la cap d’estat més jove del món quan va ser elegida el desembre a Finlàndia. El país nòrdic va aplicar per primera vegada en la seva història l'estat d'alarma el 16 de març, mitjançant un decret de Govern que va ser posteriorment ratificat pel Eduskunta (Parlament), amb el suport de l’oposició -conservadors i l’ultradreta-. Inicialment l'estat d'emergència es va decretar fins al 13 d'abril, i ha estat prorrogat un mes més amb el tancament de les fronteres, els centres educatius, els espais culturals i esportius i la prohibició de reunir-se més de deu persones.
Dinamarca
Sis milions de persones viuen a Dinamarca i el coronavirus se’ls endut la vida a 506. Fins el 7 de maig s’havien registrat 10,083 casos. Mette Frederiksen ha dut a terme un aixecament gradual que inclou a guarderies, escoles i alguns petits comerços com perruqueries, clíniques de bellesa i fisioteràpia, i s'espera que s'anunciïn noves mesures la setmana vinent, tot i que encara no han confirmat de quin tipus.
Alemanya
Alemanya, 83 milions d’habitants i 7,275 morts per coronavirus. Angela Merkel, la cancellera, va informar amb calma que es tractava d’un virus que infectaria fins al 70% de la població. "És greu", va dir, "pren-t’ho seriosament", en una de les seves primeres compareixences. Aquesta setmana ja han reobert les perruqueries i comerços en molts estats federats, dels locals amb més de 800 metres quadrats. També poden començar a obrir les esglésies i els temples d'altres religions, tot i que no a tot Alemanya, on no s'ha decretat l'estat d'alarma i l'esport individual a l'aire lliure ha estat permès des de l'inici del brot.
Hi ha més països al món, governats per homes, que han aconseguit contenir la crisi. És el cas de Corea del Sud, que ha estat posat d'exemple pels experts múltiples vegades. Moon Jae-in, el seu president, va organitzar una xarxa de laboratoris del del primer dia i va posar a disposició 200.000 testos ràpids diaris per a tota la població de manera gratuïta.