El Govern ha fet arribar aquesta tarda al ministeri de Sanitat la proposta de regions sanitàries de Catalunya que podrien passar a partir de dilluns a la fase-1 de desconfinament del coronavirus. La proposta de Procicat, planteja, com ha avançat ElNacional.cat, que accedeixin dilluns vinent a aquesta fase 1 només tres de les regions sanitàries de Catalunya: Alt Pirineu-Aran, Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona. Aquestes tres regions es troben, segons la consellera de Salut, Alba Vergés, en situació de risc baix.
Per contra, quedaran fora de l'entrada dilluns a la fase 1 i continuaran amb les restriccions actuals de la fase 0: la regió metropolitana nord i sud, Girona, Catalunya Central i Lleida, que es troben en risc moderat, i Barcelona ciutat, que es troba en risc moderat alt.
La proposta del Govern haurà de rebre el vistiplau del ministeri, però Vergés ha pronosticat que hi ha "màxima probabilitat" que el ministeri l'accepti perquè és "prudent i avalada per criteris científics i tècnics, que han de ser els mateixos que regeixen les decisions a l'Estat espanyol".
La consellera ha subratllat repetidament que cap de les regions es troba en risc epidemiològic elevat, que l'evolució de la pandèmia és molt positiva a tot el territori, també a Barcelona, que les xifres han baixat molt i que el sistema de salut ha tingut capacitat de respondre. Però ha insistit en la necessitat que el desconfinament es faci de manera segura. "Avui encara hi ha transmissió comunitària del virus. I hem de continuar sent prudents", ha advertit.
Amb tot, ha assegurat que el departament confia poder fer la setmana vinent noves propostes sobre les regions que es troben en risc moderat i, tot i insistir a no avançar calendaris, a preguntes dels periodistes, no ha descartat incloure-hi també Barcelona ciutat.
La decisió del Procicat per definir les àrees que estan en situació de relaxar el confinament es basa en l'anàlisi de la incidència acumulada de nous casos dels últims 14 dies, que marquen la tendència actual de l'epidèmia; i la taxa de transmissibilitat, és a dir, la capacitat d'estendre el virus a partir d'una persona afectada.
El segon paràmetre clau per avaluar la situació ha estat la capacitat assistencial i de vigilància epidemiològica, és a dir, la capacitat de respondre a un nou rebrot, a través de la identificació de les fonts de contagi i respondre en 48 hores amb la identificació dels contactes propers i la seva quarentena,
El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat que els indicadors escollits també inclouen una descripció del territori -característiques demogràfiques, sociològiques i econòmiques-, i la identificació de punts d'especial risc, com residències.
Amb tot plegat s'ha elaborat un índex sintètic, l'índex EPG, -que combina la incidència acumulada de la Covid-19 els darrers 14 dies i l'índex de penetració dels darrers 7 dies-, i fixa quins territoris estan en risc de rebrot de la malaltia: fins a un valor de 30 es considera risc baix risc; de 30 a 70, risc moderat; de 70 a 100, moderat alt; i més de 100, risc alt. Segons aquest índex només l'Alt Pirineu i Aran, Terres de l'Ebre i Camp de Tarragona estan en categoria de risc de rebot baix.
La fase 1 de desconfinament dissenyat pel govern espanyol contempla l’obertura generalitzada d’establiments i locals comercials que no estiguin en un centre comercial, respectant un 30% d’aforament i 2 metres de distància i amb un horari preferent per a gent gran; terrasses de bars i restaurants, limitades a un 50% de l’espai disponible; hotels, sense utilització d’espais comuns, com restaurants; s’obren les biblioteques per a préstec i lectura amb limitació d’aforament, actes i espectacles culturals de menys de 30 persones en espai tancats que ocupin un terç d’aforament i de 200 persones en espais oberts, asseguts i mantenint les distàncies; es reprèn també el turisme actiu de natura amb grups limitats i la producció audiovisual i rodatges; els centres d’alt rendiment esportiu tornen a l’activitat amb restriccions i es fa entrenament mig a les lligues professionals; pel que fa l’esport no professional, s’hi inclouen les instal·lacions esportives a l’aire lliure sense públic i activitats esportives, amb cita prèvia, a centres esportius que no impliquin contacte físic ni ús de vestidors.